2017-10-05
同摯友慶祝生日,決定帶佢食好啲!唔少人推薦呢一間日式小店,想食好耐!今次終於有機會來食喇😋秋刀魚刺身$228平時都成日食刺身,但秋刀魚刺身都係第一次食。秋刀魚係時令食物,唔係成日都有得食㗎,今次都係多得店員推介先食到!秋刀魚刺身的肉質幾結實,魚味都幾濃郁,唔會有好大陣嘅腥味。活海螺刺身$180這個係同秋刀魚刺身放喺同一碟上。活海螺刺身擺放在螺殼上,賣相幾吸引。味道方面,鮮甜且肉質爽口彈牙,係我嘅最愛之一。焱丸號壽司$158賣相好震撼(澎湃)😂😂餐廳好豪,用料份量十足!海膽軍艦,海膽充滿鮮味又唔鯹 ,配上紫菜,更加突出佢嘅鹹香。三文魚子、吞拿魚蓉一樣新鮮~又食到大大長腳蟹肉,真係好滋味!極之推介呢一款壽司拼盤😍😍😍活毛蟹$480活毛蟹係一整鍋上嘅,份量都唔少,兩個人食再加其他野食會好飽。毛蟹係時令食物,見店員熱情推介,所以就點咗。雖然毛蟹鍋睇落去好細,但趁滾熱咗就食底下嘅蔬菜、茹類同粗粉絲,蟹腳就會慢慢墮入湯中煮熟。蟹腳肉都好粗身,啖啖肉又好鮮甜,真係好滿足。至於最上嘅蟹蓋要好小心處理,整熱蟹腳時唔好弄瀉蟹蓋內嘅蟹膏,要等佢慢慢煮熟。(食蟹腳時要好好留意蟹蓋嘅情況,我同朋友都忽略咗,所以
唔少人推薦呢一間日式小店,想食好耐!今次終於有機會來食喇😋
秋刀魚刺身$228
活海螺刺身$180
焱丸號壽司$158
賣相好震撼(澎湃)😂😂
餐廳好豪,用料份量十足!
極之推介呢一款壽司拼盤😍😍😍
活毛蟹$480
食完啲咁鮮味既食物,我哋決定叫下啲小食,叫杯野飲,慢慢傾吓計!
蟹味增甲羅燒$136
每一口都好rich ~蟹膏非常誘惑,配上鵪春蛋,更加rich 。蟹膏嘅鹹香,佐酒一流。
汁燒魚翅$48
店員在魚翅上塗上燒汁去燒,更為惹味,又係另一款佐酒必備嘅小食。
可惜對我哋兩個人來講,份量就多咗少少🙈🙈🙈
鹽檸檬high ball$58/杯
帶微微酒味同檸檬香,飲落好清新。
大有少少鹹味,令人好開胃。
好快就飲晒,好想再飲多杯🤣🤣
但都係叫店員浸兩杯熱茶俾我哋,估唔到佢啲綠茶又幾好飲喎!好夠熱,仲帶淡淡的花香。
總結覺得餐廳嘅食材都好新鮮,食到日本嘅味道!店員嘅服務好好,燒物都係佢哋幫我地燒;又會成日斟茶或者睇吓我哋有咩需要,餐飯都食得好舒服。
餐廳雖然座位唔多,但環境都算正,傾計就最啱~