2009-11-12
這天, 到我同未來外母試衫. 果然, 我們花的時間比較少, 好快已經揀好. 9點多, 百母同姨仔話要試試六榕. 我們一行4人便漫步至佐敦. 到訪這一家老牌齋鋪.大家都肚餓了, 未等百母點下菜時, 我們已先來兩個點心. 一個素咸水角, 同齋鹵味. 沒有肉的咸水角, 裡面是什麼, 看一看, 其實都是那些素肉碎之類的東東, 好的地方是不油膩, 不好的地方是放得太耐, 已經凍晒.另外齋鹵味, 姨仔說, 看過OR, 說這兒的齋鹵味好食. 食落, 其實同一般齋鋪的差不多, 唯一一樣好的, 就是少油. 因為齋鹵味呢樣野, 十樣有九樣到經過油炸, 而且是澱粉積非常高的豆製或麥製食品. 吃得多, 其實是不甚健康的. 素雞, 素鵝, 算是不錯, 但咖喱根就完全不行, 沒有咖喱味, 又沒有辣味. 我們都是食炒粉麵為主, 叫了一個松子菜粒炒飯, 一個京醬辦麵, 同一個簡單的羅漢齋炒麵. 不過, 叫我三個炒物, 選最好的, 應該是個炒麵了. 炒麵, 最開心是個麵餅, 煎得夠脆, 食炒麵, 除了豉油王炒麵, 當然是煎麵餅, 同茨汁淋上去, 令到有汁既淋, 冇沾汁的脆口. 這裡的炒麵, 便做到這個效果. 不過, 就
炒麵, 最開心是個麵餅, 煎得夠脆, 食炒麵, 除了豉油王炒麵, 當然是煎麵餅, 同茨汁淋上去, 令到有汁既淋, 冇沾汁的脆口. 這裡的炒麵, 便做到這個效果. 不過, 就好似咸了少少.
京醬辦麵, 同了普通麵鋪既粗麵, 而且因為是辦麵, 濕麵的原固, 那個粗都已經是太過淋, 筷子操控得不精的話. 真係幾難夾起的, 味道, 是京醬麼, 又甜, 又辣, 又酸. 係, 京醬係咁既味道, 但賣相就完全不像, 只是用蕃茄加辣椒, 加茨汁弄出來的一個醬.
炒飯, 一兇來已覺得鑊氣欠奉, 松子不夠脆, 百母一說, 如果你們不是要試松子, 咸魚炒飯應該更好. 是日, 這個飯, 較淡, 應該沒有落蛋. 而且鑊氣真係唔係幾得.
本來星期天要為未來外婆在此設下壽宴的, 今次六榕失準, 我們決定改地點.