2019-06-05
第一次食呢種菜式,無諗到咁好味。佢啲海鮮勁新鮮,物有所值,特別係啲蠔!我覺得有心思個位係,佢會係個鍋入面預先擺咗冬瓜,豬肉,金華火腿,之後先係上面蒸海鮮,啲海鮮會蒸到入哂啲湯味。。。最正個位係,到最後啲湯係會做火鍋湯底。其實齋飲都好正,海鮮汁流哂入去,好似老火湯咁,好甜 > < 第一道蒸菜係黑松露蒸水蛋。個水蛋一個氣泡都無,好滑,唔知點做到 > <啲蜆重識郁 ( 唔知點post gif )。老闆娘好好service,會一份份幫你蒸,夠鐘會話我哋知。幾好,唔會蒸過龍。啲鮑魚唔韌,幾surprised。細鮑魚好易煮韌咗,第一次食到覺得啱啱好嘅小鮑魚。呢個處理得好細心,老闆娘拆咗肉先擺上個殼上面蒸。蒸完啲肉唔會痴住個殼食唔到。成隻上呢個蠔真係勁勁勁勁好食,唔係講笑!我平時好唔鐘意食蠔,同朋友嚟就食一次喇。點知我朋友話,wa個蠔好好食!我一試,真心!好鮮,直頭感覺到海水味。咬落去,隻蠔泌啲汁好鮮甜,勁juicy. 我終於明點解啲人話生蠔好食。蠔好食嘅話,根本唔洗Tabasco同檸檬汁。呢個勁高質!黑毛豬係厚切,食落口軟綿綿。So far係我食過最好食嘅黑毛豬。之
成隻上
黑毛豬係厚切,食落口軟綿綿。So far係我食過最好食嘅黑毛豬。之前食嗰啲,唔係好食到普通豬同黑毛豬有咩分別,而呢間係食到嘅。肉味濃啲,同埋軟熟過普通豬肉好多。呢個畀得值得。
一式四粒肉丸,全手打,好彈牙下。我覺得今餐飯食得幾高質。主要係料好鮮,貴價料。同埋我覺得呢度人唔係好多,同朋友傾偈覺得幾relaxed. 會再嚟。