wcs_0331
Level 4
2025-10-26
1K views
Follow
啟德嘅Airsdie商場都開咗一段時間,但小妹父母居然仲未去過😳,今次就帶媽媽到呢度食餐飯,順便介紹吓呢一個新商場嘅好處,等媽媽平日可以同爸爸過嚟拍吓拖睇吓戲行吓街食吓飯❣️

Airsdie美食餐廳林立,由地下一樓到最頂六樓都有唔少餐廳嘅選擇,今次揀咗最頂6樓嘅滑浪餐廳,體驗吓一邊睇住人滑浪一邊食好嘢嘅感覺係點呢🤭?餐廳名叫浪谷,地方好大座位間亦夠闊,閑日餐廳較為人煙稀少,附近有演唱會同活動嘅時候餐廳就人山人海。

當晚同媽媽到餐廳見滑浪區域暫時關閉🥲可能天氣太凍加上餐廳冷氣強烈,驚客人冷親😂😂,浪谷比小妹的感覺似置身在沙灘上的餐廳咁,好Chill,感覺好似聽住海浪聲享用美食🥰

《浪谷》有好多創新嘅泰國日本菜式,小妹與媽點了兩款前菜、兩款主食、兩款甜品及兩杯飲品:

▫️黃金蓮藕片:蓮藕片做到超級薄,香脆可口,仲有少少辣,最佳嘅下酒菜!
▫️油甘魚柚子脆米(2件):多數都係用拖羅蓉配脆米,呢度竟然將油甘魚配柚子的做法,油甘魚新鮮好味😋

🔺明太子忌廉烏冬:呢款烏冬平日俾人嘅印象通常都係熱辣辣,浪谷創新將佢變成冷烏冬,每條烏冬掛滿晒明太子,入口係明太子的獨特之鹹香,配埋頂頂嘅青瓜紫菜絲,增添了一份清爽感!
🔺和牛柳粒炒飯:有泰式菠蘿炒飯嘅味道,炒飯裏面有雞蛋、粟米仔、毛豆、紅椒、菇肉,色彩鮮艷又美味🤤唔覺唔覺好快又食晒😂

🔸梳乎厘芝士蛋糕:喺急凍咗嘅輕芝士蛋糕,第一啖食落非常似莎莉蛋糕,超級好食😍😍旁邊嘅生果好似精挑細選過,士多啤梨居然係甜嘅😋
🔸栗子蛋糕:蛋糕比較甜身,栗子忌廉係用真栗子整嘅,因為小妹唔鍾意食假嘅栗子cream,有種怪味🤭,呢碟蛋糕超有誠意,連側邊啲忌廉都食得出自己打!

🔹川寧洋甘菊茶
🔹川寧手伯爵茶
每人一壺熱茶,飲完仲可以加熱水,可能餐廳環境加上天氣寒冷,夜晚飲杯熱茶勁溫暖舒服😌超jeng

平日星期一至五下晝四點到晚上10點,有happy hour飲咗六個鐘,仲有買一送一優惠,同啲朋友閨蜜嚟呢度一路飲一路食黃金蓮藕片一路傾偈,唔使怕俾人趕走,不妨係一個好選擇😆
Like
Ratings