今日同朋友們出開來尖沙咀。假日lunch當然想搵一間可以傾吓計,慢慢食嘢嘅餐廳坐下。因為係即興所以冇book位,好多樓上cafe都full晒。
後尾喺OpenRice嘅食評,搵咗呢間評語唔錯既cafe,點知原來係中伏既開始。(星期日都唔full,其實都應該要估到咩事)
最近愛上奶蓋,所以見menu有海鹽牛油果奶蓋花茶,就即刻order。當我叫呢杯飲品時,落order位哥哥仔愕然之餘又面有難色,我仲講笑話唔通好難飲?點知惡夢開始,真係好難飲。飲品嚟到我仲滿心歡喜咁飲咗一啖,點知

奶蓋冇芝士冇奶更冇牛油果味,又硬又酸

花茶又冇咩味,連香味都冇。花茶其實好難難飲,仲想話奶蓋難食飲茶都可以,但真係擺唔落口。飲左一啖成杯冇再掂過

除左我呢杯野飲

之外,同行友人叫左最普通既熱朱古力同搽茶latte 一樣

話說熱飲唔熱都好難叫熱飲,仲要係連暖都冇,係室溫
侍應哥哥仲話,係呀熱飲係咁

咁室溫都好過完全放唔到入口既。
好彩食物正正常常,先冇咁失望。食物賣相

不過味道冇驚起。
到埋單先經典,叫極都冇人應。明明唔忙,我見黎cafe 既客人都係慢慢hea,我唔明都唔係炒場有咁忙咩?冇野做都冇人應

食完叫埋單,掛住傾計俾完錢但又唔記得俾左幾多同張單幾錢,友人又問起total 幾錢話要Payme 轉錢。我地想話問張單又問唔到,問
侍應我地張單幾錢,佢話聽唔明,叫另一個人黎。但佢係2分鐘前先幫我地埋單,之後見佢都冇做過其他野,咁快唔記得?金魚記憶

唔記得其實好小事,去睇返又得,print返張單睇都得,但佢就好冇禮貌咁話聽唔明,叫另一個更唔明既人黎,咩都唔講下就叫另一個人黎。咁講完其實係想知張單幾錢,佢又叫返埋單個位黎,佢又問返咩事。其實到底有幾難明,到底要問幾次?客人有疑惑,咁你咪印返張單出嚟咪搞掂囉⋯⋯最後位埋單既
侍應哥哥又突然走左,我地都唔想問,準備起身走,佢無啦啦拎返d尾數散紙黎,一棟咁棟直佢放檯面,咩都冇講就走左

我想問,係咩意思呢

野飲又難飲,野食咁一般,仲要唔平,究竟咩驅使大家黎食?打卡check in 只為睇唔係食既?

咁既價錢咁既質數,大把其他選擇啦,唔怪得佢點都有人食,都唔駛等位緊係啦