2017-03-08 405 views
今日同友人在佐敦行街,見到有間日本野上樓的,就想去食下。好在我們食飯時間早,不用等位就有位置了。食日本野想到去一定第一時間睇山野,見到有幾個套餐我就叫咗個海膽半版再加幾樣刺身一齊食都係$128都算便宜。呢個套餐有三文魚刺身三件甘蝦兩隻,我自己就本人揀咗劍魚腩三件刺身食。嚟到呢度我就上openrice 睇吓啲食評,見到有個 活赤背刺身幾吸引有人介紹下就試吓啦。啲刺身一上枱已經聖戰食指大動,活赤背食鮮甜爽口,我同朋友每人一隻三扒兩撥已經食完。個海膽都有少少鮮甜,其餘嘅刺身食落都算新鮮, 1281個套餐都算抵食,再加兩隻活赤背都係兩舊水好嘢。再來就梗係食壽司啦,我哋帶咗幾款壽司食。壽司一般都會帶三文魚子試吓,再加多個玻璃蝦,特長三文魚腩,揀到兩種唔同嘅魚食試吓佢哋啲口味。三文魚子食落都算鹹鹹地新鮮的,一粒粒波狀嘅液體食落口中加上米裡嘅醋味很夾。波里行睇落都算幾有透明感,食落鮮甜可以食吓唔錯。食晒刺身同壽司,再來就是食熟嘅的時候了 。叫咗個牛柳粒食落去己有燒的味道,厚厚的肉身食落都好嫩口可以一試。再來就係就是食鰻魚飯的環節,石頭鍋上熱熱的飯加上石頭鍋有種蕉蕉的味道,鰻魚食落幾香口,再加多幾口鰻
雜錦刺身
海膽
活赤背刺身
再來就梗係食壽司啦,我哋帶咗幾款壽司食。
壽司
三文魚子壽司
玻璃蝦壽司
波里行睇落都算幾有透明感,食落鮮甜可以食吓唔錯。食晒刺身壽司,再來就是食熟嘅的時候了 。叫咗個牛柳粒食落去己有燒的味道,厚厚的肉身食落都好嫩口可以一試。
鐵板牛柳粒粒燒
石鍋燒鰻魚飯
再來就係就是食鰻魚飯的環節,石頭鍋上熱熱的飯加上石頭鍋有種蕉蕉的味道,鰻魚食落幾香口,再加多幾口鰻魚汁想去好好味。
軟殼蟹手卷
手卷我平時好少食,但係呢個軟殻蟹手卷可以值得一試,個手卷食落唔錯,果皮好少粉漿食落好香脆,食到尾都仲有軟殻蟹卷物係個卷中感覺好好。
2017-03-02
Type of Meal