2017-01-16
聽聞長沙灣有間居酒屋有好出名嘅原條鰻魚飯,於是就慕名黎試下,基於budget所限,當晚只係叫咗碳烤鰻魚飯,黑松露茶碗蒸同池魚刺身。事真上依間居酒屋仲供應各式串燒,刺身,送酒小食等等,當然仲有酒供應,係劈酒談天嘅好地方。先講環境方面,居酒屋地方比較細,只係有大約8張二人枱嘅範圍,所以等候時間都比較長。當晚平日兩個人食,七點開始等到約八點先入座。店入面環境較暗,但燈光好溫暖,店入面掛滿咗好多日式風味嘅裝飾,有種好親切嘅感覺,亦同日本嘅居酒屋相當似,據聞因為個老闆就係日本人。食物方面,網上大力宣傳佢地嘅鰻魚飯,但其實佢地嘅其他菜色都相當唔錯~碳烤原條鰻魚飯,名符其實好大塊鰻魚鋪喺白飯上面,遠睇似一件巨型鰻魚壽司,份量黎講一人食好大份,兩人食差少少。鰻魚相當值得稱讚,表面烤得適中,頭尾有少少燶,面層有脆嘅質感,食落軟滑有油脂,食開半肥瘦叉嘅朋友會中意依種感覺,配上甜甜嘅鰻魚汁,食落甜溜兼有碳香,送飯食一流,嘴唔刁嘅朋友相信都會覺得好滿足。唯一美中不足嘅地方係,佢比嘅汁太少TT 比多d黎撈下飯就一流啦~黑松露茶碗蒸,非常值得推介,好簡單嘅一碗茶碗蒸加入咗雖然只係黑松露嘅碎,但份量相當多,一打開茶
碳烤原條鰻魚飯
池魚刺身
池魚刺身,少少敗筆,9x蚊半條新鮮池魚,師傅將魚切成薄薄幾片鋪喺碟上,再加上原條魚骨裝飾,賣相非常吸引,係打卡適用菜式。惟味道同口感都只能形容「就係一塊魚」,而且有血筋所以有血腥味,談唔上鮮,嫩,甜等等嘅形容詞,是為未食過池魚可以叫黎試下順便打卡。
整體黎講,依間居酒屋質素非常唔錯,見隔離枱成班人叫咗好多烤串,爐端燒之類嘅菜式,再配酒飲,對酒當歌人生幾何嘅畫面出哂黎,氣氛相當溫暖熱鬧,值得一推~