2010-11-07
前兩日同朋友食午飯,朋友得一個鐘食飯時間,經過灣仔見到條小路入面有間車仔麵店,就試吓啦!間舖頭都幾多人,一入門口左面可以見到啲餸! 諗左一陣麵底決定要河粉, 之後就揀左成五個餸, 分別係豬皮, 豬腸, 冬菇, 豬手同咖喱魚蛋! 點餸嘅時候好肚餓,其實咩都想食,個呀姐話酸齋都有,所以試埋!點完之後我地坐低左,唔使幾耐個車仔麵已經到! 先試酸齋,唔算太酸,幾好,無好假嘅味道,然後食左個冬菇,真係好好好好好好味,個冬菇好厚,好似炆左好耐好入味! 至於豬皮就ok啦,唔算太特別,豬腸同豬手亦係炆得好腍同好入味, 加上唔肥, 最後係咖喱魚蛋, 魚蛋唔同街邊啲,無令我覺得食緊粉,都幾好! 河粉冇咩特別, 不過絕對合格! 最後係個湯底,湯底幾甜,幾好,因為食完無口渴同中味精毒!總括黎講食物水準不錯, 環境乾淨, 服務態度亦可! 不過係有啲太小位同迫,佢有外賣,下次會試吓叫外賣!