曾幾何時, 好喜歡去添財記, 不是這區居民但每個月總會專程來幾次, 可能因為此類家庭式經營的店子買少見少的緣故, 總覺得有點意思, 加上有粥有麵有水餃有糉吃, 有茶有啡有炸豬排福麵, 有炸兩牛腸有多士如此種種各式各樣; 大夥兒坐埋一檯你叫你的我叫我的梗有合意的, 況且, 店舖大座位多, 即使爆場, 等一會都好快有位; 還有還有, 於我而言最重要的是......它的凍鴛鴦好合我口味, 總之...慣性腳步令我隔一輪就來打個轉........年復一年都十年有多了, 形容這麼仔細, 因為以上這一切終於已成為我美好回憶的其中一部份, 自此以後, 不相往來, 可免則免. 有網友都寫過, 此類老店有它的'特色'就是明明一隻大油鑊在店前, 油器肯定是自炸而非交來, 或者...可能....是計盡算盡開一次鑊成本是幾多幾多的關係, 不是嗎? 它的炸兩十次有九次都是來了'淋'的油炸鬼, 總之怪只怪我們太懶太晏, 十點後又偏要叫炸兩, 心甘情願, 次次來都要叫, 這只是自作自受不是嗎? 近年我已忍了好幾次除了那十年如一日的隔夜油炸鬼外, 連面頭的腸粉也出了問題, 甩甩漏漏又有, 好似"翻蒸"蒸爛晒又上桌我

有網友都寫過, 此類老店有它的'特色'就是明明一隻大油鑊在店前, 油器肯定是自炸而非交來, 或者...可能....是計盡算盡開一次鑊成本是幾多幾多的關係, 不是嗎? 它的炸兩十次有九次都是來了'淋'的油炸鬼, 總之怪只怪我們太懶太晏, 十點後又偏要叫炸兩, 心甘情願, 次次來都要叫, 這只是自作自受不是嗎? 近年我已忍了好幾次除了那十年如一日的隔夜油炸鬼外, 連面頭的腸粉也出了問題, 甩甩漏漏又有, 好似"翻蒸"蒸爛晒又上桌我都食咗, 搞咩? 這不是情意結是什麼?! 要俾錢的呢!!! 好吃嗎? 腸粉皮特別好吃嗎? 林了的油炸鬼貪佢咬唔開好吃嗎? 豉油有調得特別好味嗎? 是我們做客人太挑剔了, 有得吃便吃吧諸多批評...你不要嗎?... 總有捧場客, 中午來往往已售罄, 有錢也沒得吃, 吹佢唔漲! 都好幾次機會了, 只怪那該死的'慣性', 已'掹耳仔'盡量記著要自己記得不要叫, 想飲凍鴦就叫凍鴦好了....都算, 各位睇埋下文知我做咩咁多口水...

剛習慣了不要叫炸兩, 淨飲鴛鴦再去另處醫肚, 但又口痕叫鮮油奶多, 食咗幾次梗是見唔到一整片鮮油, 那小半塊鮮油上枱後不出十秒八秒已溶入多士.....咁....同奶油多有咩分別? 都係同一句: 你所見的就是我所吃的, 真差! 到底阿叔明唔明叫得鮮油我唔怕肥啦仲有我想見到兼咬到片鮮牛油的渴望是有多麼強烈? 更何況鮮油奶多比起奶油多是貴兩蚊如果我無記錯的話...事已至此, 無謂多講, 純綷自己犯賤, 問自己除了杯凍鴛鴦, 還有甚麼吸引非必要來這兒? 我貪平嗎? 價錢亦不便宜, 多士8蚊, 凍飲14, 四處也是差不多...我心死, 所以影低這件所謂鮮油奶多'告誡'自己: '行人止步, 三思啦阿大小姐...'本來都諗緊不寫食評了, 寫來幹麼, "悼念"它嗎? 慳番啲時間近來咁忙...

怎料, 個多月後去了筲箕灣的某某長龍魚蛋粉店, 發現有鮮油奶多, 上枱時見'久違了'的鮮油尚在微暖的多士上, 多士又脆又鬆化, 多好吃啊! 為何一件這麼普通的多士添財記都做不好? 我決定抽一小時寫兩店的食評讓其他人也看看. 我想是多士烘好了, 你即刻上那塊細細片的鮮油, 熱熔了它你估你和上餐的姐姐哥哥會不知嗎? 魚蛋店的多士很脆微暖我估是烘好後要用少少心機TIME好時間才上件牛油, 那件牛油也不如你的小家子氣薄薄的半片; 人家的造法你不會不懂但你們已'無心', 所以也慣了食物是此等水準, 食你就食啦, 唔食下次咪來相信是你們近年做生意的座右銘, 反正街坊嚟開有感情多個唔多少個唔少.

添財記, 拜拜了! 除非有必要的原因我不打算再給你機會再試了, 因你有'幾十年'的老經驗, 多我一個客又如何? 你珍惜嗎? 你這幾十年來或近這十年八載有進步過什麼嗎? 別忘記我是要付錢的不是吃免費餐! 而且, 最最重要的是你那杯凍鴦也失色了, 不信的話, 自己沖杯試試吧! 行過幾個街口的順X茶餐廳已比你好, 只是我的情意結令我來, 我現在反省了所以在此和你道別, BYE~
差! 非常差!
2012-03-17