2010-11-16
14-11-2010「諸事不順」的一天, 搭車落錯車, 想去的地方搵唔到, 到最後搵到, 佢又「星期日休息」, 兜兜轉轉我都唔知點解去了白田邨了, 見有間頗舊式 look 的茶記就入去求其食 d 嘢吧. 叫了「特餐」($22), "default" 係沙爹牛麵 + 腸仔煎蛋 + 餐包, 不過餐包可以加 $2 轉多士, 當然又轉了; 餐飲就叫了熱奶茶.先嚟奶茶: 奶的成份唔高, 飲落唔覺滑, 茶味就 ok, 而且唔澀; 不過飲完竟然好似飲咖啡咁, 個口有點酸 , 咦?腸仔 + 煎蛋 + 多士: 腸仔係普通「廚師」腸, 可以不理; 蛋白部分有燶邊, 蛋黃就好似熟晒咁, 賣相幾老, 篤開就竟然有蛋黃汁流出 雖然食落無乜蛋香, 不過手勢係不錯的; 多士係厚嗰隻, 微鹹的牛油落得夠, 烘得亦夠, 食落外極鬆脆, 中間就十分軟熟, 好好食喎 沙爹牛麵: 麵底淥得太腍, 牛肉「梳打」度唔高但沙爹味淡得很, 湯就係混了沙爹汁的滾水湯底, 色水混濁, 好鹹而無乜沙爹味, 加加埋埋除了「認真麻麻」之外, 我都唔知可以講乜好了. 環境格局係典型的地踎街坊茶記, 油煙味強勁, 快食快閃好了.放低
14-11-2010
放低 $24 離開, 唔多合意, 不過路過的話一試無妨的. 都係第一次嚟白田邨, 又而家先知嗰楝咩「創意藝術中心」原來只係一兩個巴士站之隔 , 似乎又唔係無機會再來?