2016-06-24
一向都知呢區多樓上食肆,所以就一於上OPENRICE搵食,第一次食係夜晚,第二次係午餐,今之寫夜晚既先。我地3個人知道訂位或用傳單上去可以9折所以就預先訂左位先。去到樓下見到有人派傳單,所以就順便拎左。呢一晚,佢地有做散叫或SET DINNER,我地就揀左散叫,因為唔想食扒。點知,都好似中伏了。我地叫左個自家醃製的三文魚沙律,一上台就見到個賣相都唔錯,一於試下係咩味先。嘩,實在難以接受,點解可以咁多海鹽架?仲要好粗果隻,咸到根本食唔到,所以全部三文魚都冇食到,早知叫其他菜類既沙律食就算,起碼唔會咸死!然後我地口痕想食炸魚薯條,所以就ORDER左一個,呢個魚柳都係普通既龍利魚柳,同出面的差唔多,冇咩特別,著條係幼的,不是粗薯。不過值得一提係,如果D野食係夠熱的話會比較好,唔夠熱真係好食都變唔好食,普通都變難食喇。然後另一友人就叫左個西班牙飯配雞肉,其實呢個係燴飯,好似意大利飯咁,但唔係CREAMY果種,但一定唔係出面食開果種西班牙海鮮炒飯果種,所以我地真係唔識欣賞,每人食左一啖就完全放棄了。另外呢個飯配果隻雞,真係冇味到呢?點解可以一係D三文魚咁多海鹽,一係D雞扒完全冇味呢?真的唔明白~
然後另一友人就叫左個西班牙飯配雞肉,其實呢個係燴飯,好似意大利飯咁,但唔係CREAMY果種,但一定唔係出面食開果種西班牙海鮮炒飯果種,所以我地真係唔識欣賞,每人食左一啖就完全放棄了。另外呢個飯配果隻雞,真係冇味到呢?點解可以一係D三文魚咁多海鹽,一係D雞扒完全冇味呢?真的唔明白~好奇怪~~或者我地見人地咁多好評所以期望有D高,冇諗過最終試完真係有D失望!
最後我地叫左手杯野飲,EARL GREY係最快到,其他的薄荷咖啡同埋焦糖咖啡真係不敢恭維了,等左半個鐘,仲要三催四問先有,其實客人都唔算多,點解可以咁呢?
友人實在太中意係觀塘食野了,所以佢話要搵日試午餐,睇下可否做飯堂喎。希望午餐可以好DDDD啦