2021-10-18 196 views
話說返工返到夜一夜都唯有買個餐坐車返屋企食。原來晚餐得一款。望下出面,得一個餐牌寫住泰式野,咁是但要兩個粉麵。我本身就食開荃灣紅茶早餐,個邊個個侍應都好好,尤其有個叔叔轉數勁快,又肯幫手。但竟然呢間係咁......晚市落單俾錢個時無得用八達通,銀聯又壞左.......都唔緊要嘅,俾現金囉。本身想搵下有無散子啫,俾個收銀阿姐啤到行一行。你俾多張一百蚊佢,佢找返俾你就咁放係枱度,咩事?!仲要同你講,”買外賣嘅出去等呀!” 咩事?!X2 我前世得罪你?!收銀都未係勁,企門日個個先勁。等左好耐都未等到個外賣,就好奇係咪夜晚得一款晚餐,就諗住問下門口阿姐啦。”靚女想問下夜晚係咪得一款晚餐?” 佢唔應, 掛住係度㩒電話。以為太細聲所以再問”想問下夜晚係咪得一款晚餐”佢終於肯㩒住電話無望過我, 好唔情願咁答 ”係”。“夜晚除左晚餐同泰式野係咪無其他野食?”佢繼續㩒電話,繼續唔應,但你其實係近距離望住左佢.....今次大聲d再問,佢竟然係眼尾都唔望下就話”俾個menu你自己睇。” 拎menu個時拎住左都要同收銀傾下計,遞個menu俾你個時都繼續當睇你唔到,一隻手遞俾你,佢個人仲係轉住身同佢d同

以為太細聲所以再問”想問下夜晚係咪得一款晚餐”

佢終於肯㩒住電話無望過我, 好唔情願咁答 ”係”。

“夜晚除左晚餐同泰式野係咪無其他野食?”

佢繼續㩒電話,繼續唔應,但你其實係近距離望住左佢.....

今次大聲d再問,佢竟然係眼尾都唔望下就話”俾個menu你自己睇。” 拎menu個時拎住左都要同收銀傾下計,遞個menu俾你個時都繼續當睇你唔到,一隻手遞俾你,佢個人仲係轉住身同佢d同事傾計......

好,終於等到野食黎,另一個阿姐叫number, 佢亦完全無諗住幫手,繼續玩電話。

即係咁,大家都係打工仔,打工打到咁趕客我未見過真係未見過。茶餐廳黎講亦唔係話好平,有啲咁嘅阿姐真係唔係趕客都唔知係乜。未食飯都已經成肚火!

P.S. 過程中有位女士無現金俾外賣,話轉頭,個位企門口嘅大陸口音阿姐就大大聲問其他人”個條女做乜走左?” “個條女唔係拎外賣咩” “個條女.乜乜乜” 唔知以為去左砵蘭街。仲有兩個女士9點20分去到想話食野,大陸阿姐又黎料,叫人”個邊是但坐,但我地930截單,10點刪”。呢啲唔係趕客係咩?!唔使食都值一個負評囉。唔該!

TakeAway