2008-06-28 7 views
二支公, 忽然好想食大排檔, 其實都唔係第一次幫襯…馬拉盞炒菜芯 – 第一次食馬拉盞炒菜芯, 覺得好得意, 因為係出面真係未食過。菜芯好爽脆, 馬拉盞不是很多, 不過也很夠味, 好食。新南苑吊燒骨 – 餐牌著是必食的, 所以叫了, 沒有想像中那麼熱氣, 甜甜的, 吃得出蜜糖味, 肉質不會太韌, 有咬口, 不過每碟份量有點參差, 看見隔離檯的好像較大碟。咕嚕雞球 – 咕嚕汁很好味, 酸甜適中, 應該有山渣在內; 雞球其實不是球, 是雞件, 應該是整件雞上粉後炸熟再切開, 但這樣肉汁也很豐富, 不致乾淨淨, 青椒/洋蔥及菠蘿都是輕輕兜熟, 好味!!上菜次序是先上兩個肉, 菜芯等了頗久, 催了兩次, 待應叔叔說是不同廚房的原故, 而且另一邊廚房有很多單在排隊呢!環境方面, 真的很麻麻, 大排檔嘛。外面地面是濕濕的, 要小心慢慢行。
二支公, 忽然好想食大排檔, 其實都唔係第一次幫襯…