2016-11-18 426 views
上星期天吃過星級鐵板燒,今曰我同hubby再訪這家鐵板燒再作比較。今次我們分別點了和牛套餐($328)同大蝦、銀鱈魚餐($198)share 。炒蔬菜:有四件唔同的蔬菜,好脆口又唔覺得油。和牛:食的是牛肩的部分,有兩件。未煎時已見佈滿雪花紋,嫩紅的顏色叫人萬分期待。師傅快快的煎到五成熟,和牛外焦內軟,沾上芥末同海鹽,食落幾juicy,仲有少少牛脂的味道,但唔太膩,唔錯。講真去sogo 自己買件和牛都二三百,而且唔洗自己正。這和牛的肉質比metal steak 的佐賀和牛好一點,起碼無咁肥。大蝦:蝦都算大隻,蝦肉很爽口彈牙;最愛那充滿蝦膏的蝦頭,很香口。銀鱈魚:這個是厚切的,有兩件。鱈魚肉超級滑溜有魚味,口裏滿滿魚油,沾少少沙律醬同番茄乾,酸酸地的味道又令人更加開胃,唔錯。炒飯: 粒粒分明,配料足有黃椒、蔥、醃魚乾不等。個飯食落有旦香,仲有淡淡的醃魚乾的甜味,加埋酸菜一齊食,味道更加豐富。好飽呀!炒菜:無乜特別。咖啡:是即磨的,甘香醇,有少少回甘味,唔錯。綠茶雪糕:有少許綠茶味,質地比較冰感。聽說有鹽味雪糕,好像特別一點。食過foodcourt 內的60蚊的鐵板燒:超油,超咸,又食過星級

炒蔬菜:有四件唔同的蔬菜,好脆口又唔覺得油。
炒菜:無乜特別。
咖啡:是即磨的,甘香醇,有少少回甘味,唔錯

食過foodcourt 內的60蚊的鐵板燒:超油,超咸,又食過星級鐵板燒:超正,無得挑剔除左貴D。
相比星級鐵板燒,這家的牛質量比較好,雖然比唔上神戶的入口即溶,但牛味足牛脂唔少;而海鮮方面,星級的味道出色得很,簡直A級;而這家都係中上,味道相對比較淡口D;炒飯炒菜方面,兩家都差不多,而以味道而言唔差太遠。但價錢方面,這家平三分一左右。若果要食質素鐵板焼而收費合理,兼且能夠飽肚,這是一個唔錯的選擇。
2016-11-18
Type of Meal