書卷子
書卷子
Level 2
2008-10-28
Follow
上星期五同朋友慶祝生日,因為朋友鍾意食日本嘢,所以就上openrice搵間日式放題食餐好。見呢一間評價唔錯,位置放便,價錢都ok,就打電話嚟訂位。聽電話嘅小姐幾有禮貌,態度唔錯。不過問價錢之後發覺已經冇咗openrice寫嘅7:30前入席嘅優惠,只係得番8:00前埋單9折同埋9:30後宵夜價$128。

我地7:25到,環境我覺得幾ok,坐得舒服。一開始佢已經講明限2個鐘,我地亦有心理準備,於是一開始就係咁tick嘢食。而且因為有好幾個食評都話有漏單情況,我地真係一d都唔客氣係咁tick。結果全晚都冇漏單,嘢食都嚟得好快。有個friend仲唔小心tick咗3個牛肉鍋,因為佢見我地tick刺身係tick幾多件,又以為份量唔多,結果連埋另一個friend tick嘅一客,嚟咗4個牛肉鍋! 我地6個人放到成檯都係,所以不斷係咁食!

講番食物本身,種類都ok,刺身真係好新鮮,不過唔算好多款,之前其他網友提過有鮮帶子,但係冇得tick喎。另外網友話有清酒煮蜆,但宜家得番牛油炒蜆。我覺得味道ok,主要係胡椒味,但我d friend覺得怪。串燒同其他燒物都好味,牛肉鍋都ok。蟹粥都幾足料,有好多蟹,不過味道普通,我d friend話值頭係唔好食。雪糕有4個味,我食咗綠茶,非常正~ 如果唔係太飽,我都真係想試晒佢。

服務方面,有個男manager好有禮貌,非常好。我d friend話女嘅waitress就麻麻地,因為佢地咗路口上菜位,所以我都唔係好知。不過最後上雪糕嗰個女仔就真係態度唔得。我地6個人坐窗口卡位,張檯當時放滿嘢未收得,佢放低頭兩個我已經係pass入去俾裡面嘅朋友,但係佢繼續遞過嚟仲要好惡咁話「傳入去啦」,我唔記得佢有冇加唔該係前面,但佢d語氣真係好差,連我平時咩都冇所謂嘅人都覺得佢差,我隔離幫手傳緊個friend都話打個突。最後夠鐘前3個字左右,有個女waitress同我地講要準備埋單同交檯,同埋advice我地盡量食埋檯上嘅食物。當時檯上兩個鍋剩番少少津白、3件卷物、半碗蟹粥、幾條跟本冇人叫過幾多春魚等等。我都唔想浪費食物,所以我好飽都再食咗少少,不過我個friend好唔滿意個waitress咁講,因為佢覺得d嘢整得唔好食,冇理由迫個客食晒佢。不過我覺得佢都係建議啫,冇迫我地一定要食晒,亦唔係食淨要加錢。所以呢d說話算唔算唔禮貌就見人見智喇~

6個人食成千蚊都幾貴,不過話晒係任食任飲汽水啤酒雪糕,$168加一呢個價錢食到好味嘢日本嘢都算係咁。其實間餐廳唔算大,但呢晚竟然坐唔滿,都幾srurprise。可能因為星期五大家第二日唔駛返工,所以夜d先嚟食宵夜。我地走嘢時候門口有好多人等緊。

走嘅時候先留意佢地寫住生日正日嚟食、有5個人以上又有訂位會有蛋糕。不過我個friend其實唔係嗰日birthday,所以都係冇得送。
牛油炒蜆
牛油炒蜆