2015-01-02
本來唔打算o係呢度再寫食評 (因為我實在太懶了 ), 但黎o左呢間之後, 勾起o左我條筋, 唔寫唔得.我一直都好鍾意食印度既 street food, 尤其係孟買o個o的, 夠香夠濃夠鑊氣. 多年o黎係香港做得叫做似樣既印度小食 restaurant, 就只得 Branto 一間. 早幾日 google 緊o的印式 buffet 個陣, 係 openrice 無意中搵到呢間, 寫明主打孟買 street food, 又未有 review, 一於趁今日放假去試下o的 lunch.呢度個場環境大過 Branto, 夠光猛, 好 spacey, 唔會坐得迫迫狹狹. 贏左Branto. 加分!餐牌擺明車馬主打孟買 street food, 有 veg 又有 non-veg, 一於今次先試兩樣同 Branto 可以直接比較既食品, 睇下呢度既功力如何.Pav Bhaji - 呢度既 pav (餐包) 既包面搽上炒起左 bhaji 既剩餘 masala, 包裡面冇搽酥油. 同 Branto 比, 呢道的包大件o的, 亦無咁油膩, 但冇酥油既 pav, 總係掙緊o的o野咁. 至於份 bhaji (快
Pav Bhaji
Verdict: 呢度的 bhaji 比 Branto 既好味, 但 branto 既餐包比呢度 authenic 好多. 以價錢同份量o黎講, Branto 小勝, 但基本上各有特色, 不相上下.
Chole Bhatura
至於個 Chole (雞豆香料o架哩), 呢度既就鑊氣夠, 油水充足, 水準比 Branto 既較好同穩定, 唯獨是才料方面有o的偷工減料既感覺: 雞豆唔夠大粒, 而且唔係全雞豆, 而係混埋青豆同小量粟米. 唔通孟買o的小販諗縮數真係諗得咁盡?
Verdict: 呢度不論 bhatura 定 chole 都好食過 Branto, 但價錢貴o左一截. 講量就 Branto 既夠實際, 講到質, 就一定係呢度既贏哂!
Overall, 呢度既孟買食品做得有板有眼, 又坐得舒服. 單以 veg food 黎講, 同 Branto 係叮噹馬頭, 更可況佢地o的 non-veg (例如炸雞) 睇落唔錯, 所以對我o黎講, 呢度一定有下次!