今日同好友食生日飯,問佢中意食菜,佢話求其又是旦,唯有上OPEN RICE網站揾好周圍有無好食啦。終於給我揾到一間在觀塘新開的現代歐陸菜式餐廳,Little Tipsy Restaurant 其理念是"以「健怡美食應靈活多變、貴精不貴多」的嶄新意念",我就吸引過來呢。問完主角,主角同意咗,我訂好咗餐廳了。餐廳離官塘地鐵站好近,只要在官塘MTR的B3出口,直行到王子大廈9樓,一入餐廳,氣氛好浪漫好適合情人慶祝,好朋友聚舊,或者見客食飯的好地方,我被安入座,一個大張梳化位,好客的侍應已安排我入座,送上MENU, 過左一陣,朋友已到左,老實說我都眼花潦亂了,因為樣樣菜式都想食,好彩靚女侍應仲介紹它的招牌菜給我們揀。                           COLD -茉莉花茶 $48甘難揀時,先來一杯凍飲,凍茉莉花茶仲加上檸檬添,味道清新(HOT) - Sencha Mango Mirabelle $38店長推介﹕它味道好特別,好少餐廳可以飲到呢款花茶,它有芒果香味,味道好香又醒神,唔想飲咖啡,另外一種選擇,至啱我呢啲LADY飲架。面包都是熱熱的上枱,而且仲有很多黑白芝麻添!先嚟

問完主角,主角同意咗,我訂好咗餐廳了。

COLD -茉莉花茶 $48
甘難揀時,先來一杯凍飲,凍茉莉花茶仲加上檸檬添,味道清新

面包都是熱熱的上枱,而且仲有很多黑白芝麻添!

先嚟食前菜是凱撒沙律配海蝦$98

望到呢份沙律够新鮮,生菜加上沙律醬好清新感覺,仲有大大隻的海蝦添,配上好香脆脆片,好開胃前菜,够健康呀。

前菜﹕ 焗北海道帶子配蟹肉$108

由扇貝為碟,北海道的帶子加上蟹肉,離遠都已經聞到了,而且帶子算大隻而鮮味,仲可以食到一絲絲的蟹肉。

主菜﹕ 黑松露意粉伴靈芝菇及温泉蛋 $168

黑松露香味再配上温泉蛋,值得一提是它好有創意,給多人感覺日式加西餐的FUSION菜,最ENJOY的是,將温泉蛋的蛋漿篤一下,金黃色蛋汁同意粉熔合,再同黑松露一齊食,真是味道好複雜呀,而且意粉不會煮得太淋,有彈口,好滿足一餐。

主菜﹕ 法式油封鴨腿配蘭度豆及薯蓉 $168
這一道壓軸的主菜終於上場了,由以法式經典菜式煮法而成的油封鴨腿,記得只可以去法國餐廳食先可以食到,令人興奮的是在這裡可以品嚐到,制造這味菜式很花時間,鴨腿肉質柔軟而結實,味道啱啱好,不會太咸,配上沙律菜同薯蓉,沙律菜可以解油膩,薯蓉造得好味又滑,如果可以配上蘋果,加上紅酒或白酒,就更加PERFECT, 可惜朋友唔好酒。

法國油封鴨腿制法用岩鹽,蒜頭、百里香、迷迭香醃漬,再用大量鴨油,以80至90度浸6至10個鐘,之後再用焗爐以85至90度至烘脆鴨皮,聽說法式油封鴨腿是法國傳統菜式,通常在冬天進食。鴨是用法國的騾鴨。

Desserts, 是可以減少壓力的,因為反過來讀的話由Stressed --> Desserts 甜品可以降壓力,這是真的。
甜品時間﹕ Caramel Pear Cake $48

焦糖梨蛋糕,味道不會太甜,食到原來梨子的味道,面果層焦糖好香又好味,令人驚喜。令人難忘的甜品

Tiramisu Layer Cake $48

Tiramisu cake,味道好濃香的朱古力味,如果加上雪糕好啦。

整體而言,地點好方便,價格好適合,啱平民化但有高質素食物,而且服務態度有酒店級水準。期待一次約多朋友一齊嚟食。

Little Tipsy 門面---
Little Tipsy 在官塘,其實只要花點心思,上網找下好食地方,再同好朋友享一下,官塘其實真是有很多美食呀。
今次只有食晚餐,期待它的午餐,因為午餐有自助沙律吧,由營養師建議的MENU,好啱我這一種符合注重身型健康的我。
2018-11-05
$340 (Dinner)
Celebration
Birthday