2019-07-15 167 views
話說今日同朋友過銅鑼灣食飯,心血來潮想食吉列牛,於是就喺網上到搜尋,搵到呢間吉列牛忌廉烏冬專特色門店,朋友話見佢個忌廉烏冬都好似幾有特色,就決定去!我哋晚上八點左右到步,一開lift門已經有好多人等緊位,幸好有d客人已經食完出黎,我哋都係等左一陣間就可以入座啦~呢度除咗主打吉列牛忌廉烏冬之外,還有很多其他小食,我哋分別就叫咗兩款小食:韓式甜辣醬單骨雞翼($65)單骨雞翼超方便,啖啖肉,食落雞肉都好嫩滑,呢個韓式甜辣醬唔係我想像中平時食開韓式炸雞那麼橙紅色的甜辣醬,反而外面沾左好似蜜糖加芝麻,我都十分喜愛海鮮薯餅($38)一向薯餅控的我當然要叫薯餅啦,呢個海鮮薯餅總共有四舊,一咬落去好軟綿綿,有d似薯蓉,而海鮮味就不太突出,偶爾會咬到一兩粒好像是章魚粒(忘記是什麼傢伙了🤣),畢竟呢個係一個薯餅,所以我都唔會太大期望會食到有海鮮味,但作為一個薯餅黎講係出色既~接下來就到主角啦,登登~吉列牛定食($148)一心諗住呢度當然係食主角吉列牛啦,本身朋友對忌廉烏冬都有興趣的,但怕太漏,見餐廳另有吉列牛定食就一致決定點呢個!定食包括有兩小碟前菜同麵豉湯,前菜就係凍的麻醬豆腐同車里茄,好開胃,再有埋一

韓式甜辣醬單骨雞翼($65)
韓式甜辣醬單骨雞翼

海鮮薯餅($38)
海鮮薯餅

接下來就到主角啦,登登~
吉列牛定食

吉列牛定食($148)
一心諗住呢度當然係食主角吉列牛啦,本身朋友對忌廉烏冬都有興趣的,但怕太漏,見餐廳另有吉列牛定食就一致決定點呢個!定食包括有兩小碟前菜同麵豉湯,前菜就係凍的麻醬豆腐同車里茄,好開胃,再有埋一碗日本珍珠米飯,配主角—吉列牛,餐廳已經預先安排好每枱都會有熱石小爐,準備食吉列牛之際,侍應會幫你換上一個預先預熱好的熱石,吉列牛的份量都不算少,可以按照自己喜愛的熟度自行烹調,牛的肉質好鬆軟,油份都幾多,要小心彈油呢~
吉列牛

另外飲品方面我同朋友都各自叫左兩杯特色飲品,一杯係紫薯Latte($45),另一杯就係好清新既Rose Garden($38),味道唔錯哦,紫薯Latte唔會話好甜,紫薯味唔會好假果種,而我朋友佢果杯就的確好清新,玫瑰味就淡淡的,中和番食完吉列牛的膩。整體overall都不錯,兩個人食左$360左右,晚餐價錢算叫抵~
Rose  Garden
紫薯Latte