車仔麵又叫拿渣麵,但係拿渣麵唔一定要拿渣。如果有食過合興本店,你可能都會聽過老細個句:「啲牛腩/牛筋/豬腸/雞翼未得呀⋯⋯」說話未必好聽但係會睇到製作用心:雞翼煮得岩岩好漲卜卜唔係出面個種乾柴雞翼、豬腸好似𠺘過(豬)油咁彈牙又香口⋯⋯大約兩年前合興開分店,舖大啲又就腳啲所以就轉場,個個星期六都食食到而家。唔敢講同本店水準一樣但從來無令我失望。年少無知可能會鍾情深水埗文記個種爆炸式重口味,步入中年就覺得和階平衡是真理。來合興如果點牛丸水餃一類其實唔會有咩驚喜—可能仲會覺得貴,應該點嘅係「功夫菜」,即係滷水野。豬腸牛筋金錢肚豬紅係我嘅「定番」:豬腸、金錢肚彈牙香口無異味;牛筋絕對夠淋又入味;豬紅有「香辣」二字形容,同樣彈牙惹味。湯底夠熱,食麵湯唔熱不如唔好食。味道濃但唔會似好多車仔麵咁膩,配埋啲餸食就相得益彰唔會互搶,一啖又一啖真係停唔到。有人話必殺技係個辣汁,可惜我愛辣但食唔到辣只能夠微辣。辣汁係好刺激,食開辣實鍾意。上兩星期老細話自製左啲辣椒油,完全滿足左我呢啲辣度低嘅辣椒友。香而不太辣,想再減低辣度都可以。特別再提各位:重點在功夫野,即係要用心製作個啲。湯底都可以揀加滷水汁、香辣汁、

金錢肚牛孖筋豬肚香辣豬紅米粉滷水汁微辣

特別再提各位:重點在功夫野,即係要用心製作個啲。湯底都可以揀加滷水汁、香辣汁、腩汁、清湯。我揀開滷水汁加微辣,回味無窮又唔會俾辣味搶哂。

貴?用心野當然貴。兩個人食左$135,對比其他車仔麵係貴,對比拉麵就平。食得開心,百四蚊俾得起。
2020-04-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
金錢肚牛孖筋豬肚香辣豬紅米粉滷水汁微辣