2009-10-04
從圓方出嚟往北走, 想想往哪裏食甜品好, 又唔想去伯虎排隊.... 靈機一觸, 往太子飛車去... 記得較早前曾在開飯看過其他食家稱讚這店, 找到之後在附近撓了個圈, 找個位泊好. 店內光猛整潔, 給我一個甜品專門店的感覺, 座位數量適中, 不會坐得太逼, 我和朋友大鳥找了個角落坐下. 店員非常殷勤, 還給我們多一張凳來放袋, 真細心! 餐牌中選擇頗多, 款式比伯虎還要吸引, 亦有一些已配搭好的, 或隨個人喜好去配搭. 大鳥就鍾情配搭好的鳳梨味, 而我當然首選我嘅摯愛黑芝麻, 店員還提議我們試試原味魔豆, 豆內有益力多汁, 我還問他是否跟悟空吃的仙豆一樣嗎? 哈哈哈 先來鳳梨雪花冰, 清爽淡黃色雪花冰入口味美, 甜度適中, 份量比伯虎略細, 但我又覺得剛適合一人享用. 而我嘅黑芝麻雪花冰配原味魔豆及西瓜, 論賣相當然鮮艷顏色較為吸引, 黑孖孖的黑芝麻卻又美味非常, 芝麻味重但不太甜, 極正! 魔豆入口咬落卜卜聲好有趣, 味道亦很好!兩個人不一會已清碟, 吃到心花激放! 下次一定要試試其他味道!