2018-01-25 59 views
今天約了家姐晚飯, 因為她在銅鑼灣shopping我又放早, 提議吃個快靚正放題。 香港人連食飯都要有效率好繁忙。 我們選了京都廣場食厦, 來不及再上網研究選了十樓的組長放題。 其實每間放題都有其特色,有些賣點是多樣化,有些賣點是升級高質食物, 有些賣點有季節限定。 有些標榜抵吃。。 總之各式各樣隨你所好。入到場內,估計今晚應該屬於抵吃模式, 座位之間唔算闊落,以年青人居多。自助區, 有蟹粥 和一些熱飲熱檸蜜熱菜蜜等, 幾健康唔係成日飲凍嘢。 凍飲方面都是幾款放題大路飲品。 啤酒好像有燕京和hite, 唔錯呀。我們選了加$38升級至極上任点項目。 因為裏面所有選擇都是我的至愛。 鵝肝多士, 特大赤蝦,鱈場蟹腳。。 只吃幾款都差不多是放題價錢了。鵝肝多士我一人吃了四塊, 香煎了 細細塊入口即溶唔油膩, 果種油香其他食物係代替唔到。 鱈場蟹腳 肉質結實鮮甜帶鹹味, 蟹腳殼比較硬需要花點心機慢慢剪。珍寶帶子爽甜肉香, 特大赤蝦果然 超大隻, 肉質軟滑甘甜不帶雪味, 質素非常高。 北寄貝和象拔蚌也一樣爽甜唔腥。 三文魚肥美,章紅魚新鮮。安格斯牛柳烤到5成熟, 肉質非常軟熟而肉汁带紅,有種非常r

安格斯牛柳烤到5成熟, 肉質非常軟熟而肉汁带紅,有種非常raw的感覺。 芝士沙律汁燒扇貝:沙律汁配金黃芝士非常惹味。

燒菠蘿熱食超香甜, 食番兩件個胃又開返!

鰻魚串都不要錯過, 熱辣辣掃上 鰻魚鮮嫩肥美!

番薯串好像烚得太淋, 但都甜。

雞軟骨串覺得香口 坐酒一流。

燒牛舌做得不錯, 厚切又入味!

烤羊架烤得香嫩入味, 羊扒帶点点羊騷才夠正宗。

汁燒一口牛, 個燒汁真係入味,加点蒜香口又惹味,牛肉唔韌有肉味。 章魚小丸子做到街頭風味熱辣辣的, 唔錯!

天婦羅蕃薯蟹柳芋頭炸粉適中, 剛炸起唔油膩。

另外選了兩個冷麵, 一個蕎麥麵另外一個帶點辣的幼麵。 但不太夠冷,所以很快汁便在碗底積聚。 本身不喜歡太多汁醬。 但材料都切得很幼細,配料都齐備, 是一個迷你版的特色海鮮冷麵。

炸蠔唔太ok因為炸漿裏蠔呈水汪汪 和炸粉好像未成形, 很糊口。
其他炸物都唔錯,有款酥炸田雞,比較少地方可吃到。南乳炸雞翼南乳味突出 ,還好不太鹹雞翼幾嫩滑!

炸芝士年糕軟糯香甜,上檯仲係熱辣辣。

我們還舀了一碗熱辣辣的蟹粥暖暖胃, 再加多一款雪糕杯今晚可滿足了! 時間關係我們沒法試其他特式鍋。 亦要盡快交檯,因為keep住都有人等位和book咗枱, 有壓力㗎。 還好店員都有禮貌的催促, 和頻密地換碟。

今晚吃了很多款唔同食物而每款都是淺嘗,當中只encore 了大赤蝦,現在还很回味。