旅行對於香港人嚟講仲係遙遙無期嘅事,講到以前嘅快閃旅行,一定非台灣莫屬,唔少人都鍾意襯weekend嚟個快閃~去台灣除咗行夜市同打邊爐,近年喺香港都有唔少台式店冒起,間間都足料抵食,而且好多間都係全日供應,今次就去左呢間,【頂好原味道1990】 真係好掛住台灣嘅野食,好想去台灣旅行呀🧳決定要去中海日升中心試下呢間睇落好簡潔嘅台式餐廳,呢間餐廳有好多台式地道美食同埋小食再加上台式嘅飲品 令到我覺得好似去咗台灣咁😆,而且呢度有一人套餐,所以自己一個人嚟食晏或者夜晚都唔怕尷尬。餐廳嘅裝修行簡約風格,木色牆身,木色嘅餐枱配上木凳,俾人嘅感覺好舒服好乾淨簡潔B餐關廟麵重口味組合(豬大腸、豬腩肉、豬皮、花干、白蘿蔔)$55煮食可以搭配,烏龍麵、關廟麵、蒸煮麵、王子麵、蒟蒻絲、珍珠飯吃一碗熱騰騰的麵,能暖胃也暖心。所以點了關廟麵,麵條口感剛好Q度十足,入面既餡都非常多款絕對有滿足感👍🏻👍🏻 豬大腸、豬腩肉、豬皮、花干、白蘿蔔。豬大腸:用心醬燒滷製入味,豬大腸吃起來味道也是非常的香,厚度都適中的。豬腩肉:油脂瘦肉層層相間分佈平均,口感十足又惹味豬皮:味道很香花干:最愛就是花干,大豆類製品,口感勁道爽口

B餐關廟麵
重口味組合(豬大腸、豬腩肉、豬皮、花干、白蘿蔔)$55

豬腩肉:油脂瘦肉層層相間分佈平均,口感十足又惹味
豬皮:味道很香
花干:最愛就是花干,大豆類製品,口感勁道爽口嚼勁100分,、肥而不膩
白蘿蔔:白蘿蔔盛產的季節,不只口味清甜,白蘿蔔在嘴裏的口感是軟軟的

跟餐飲品我哋有upgrade咗,可以揀麥香紅茶黃金烏龍冬瓜茶。
幼嫩帶心芽的茶菁喝起來回韻甘甜,但是甜度非常剛好喔! 整體的糖度就只有冬瓜磚本身甜度,調和後烏龍香氣還是非出的。
綜合炸物拼盤 $48
鹽酥雞、手工香腸、百葉豆腐、甜不辣

鹽酥雞:炸得香噴酥脆好吃的鹽酥雞。鹽酥雞單聞味道就令人受不了,這裡的鹽酥雞偏細粒,但食落味道都夠惹味,如果口感再加強一點就更好。

手工香腸及甜不辣就屬正常 跟在外的也差不多。

百葉豆腐: 我超愛百葉豆腐的,百頁豆腐的口感不同於一般豆腐,它質地Q彈又能吸附許多湯汁,GOODGOOD!!!!
重點推介手工肉操飯
滷蛋肉燥雞翼飯 $45
入面最SURPRISE就係有,豆棗加紅豆枝,因為出面餐廳真係好少有呢兩樣材料,呢個飯反宜係配料加分,其次就係肉燥,滷蛋及雞翼就可圈可點,算是合格的。

手工肉燥有什麼與別不同呢?
手工肉燥真是非常下飯的料理呀,吃起來醇香且後韻十足,肥而不腻,膠而不油,香而不死鹹。

麻辣鴨血 $20
倒出湯底時,發現湯裡有頗多似是辛香料和中藥材的沉澱物,不是水稀稀的,足見用料十足,而且湯味確實濃郁。 味道方面,麻中有香又有咬口。

烏龍芋圓及珍珠奶茶紅茶
烏龍茶味道濃郁,非常好飲,因為自帶左減糖,茶唔甜、芋圓唔甜,茶味濃,清爽又回甘⋯⋯珍珠奶茶紅茶,對珍奶控來說,珍珠SIZE的咬口剛剛好而珍珠奶茶就是不管天氣如何,四季都能喝的完美飲品。

值得一讚的是【頂好原味道】的服務很好。當客人安座後,不用客人開口,侍者會主動問是否需要甚麼甚麼的並作出合適的推介。這裡無論食物、服務都很細心,環境都舒適,價錢不貴,我想大家都會喜歡的!
Type of Meal
Dinner