2015-08-30
現時大多都係日式既抹茶&焙茶,經網上介紹一試台灣的抹茶雪糕留意: 堂食顧客每位必須要最少惠顧一份飲品或食物培茶霜淇淋 $32入口都幾香濃既焙茶味雪糕,不太甜又不太苦,茶味剛好。不過我比較喜歡質感軟滑既雪糕,而這個雪糕冰感比較重,入口即溶,但欣賞正正如此多食都唔怕膩,感覺較輕盈。好在選擇堂食,夏天街上食就恐怕不停地溶,滿手都沾滿雪糕。焙茶鬆餅配抹茶霜淇淋 $78等了10分鐘左右就送上,鬆餅即叫即整,所以一邊切一食的時候是鬆餅是暖而配上雪糕是冰冷的,是很好既配搭。而且焙茶跟抹茶味都好Match,可以自由選配配搭,唔錯!焙茶鬆餅幾香脆,亦有淡淡的焙茶味,因為焙茶帶苦味,與本身鬆餅太甜,配搭後就剛好。抹茶霜淇淋就同樣冰感重,很快就溶,但味道都有幾香的抹茶味,甜度適中。可惜是放上鬆餅後霜淇淋即溶,如果質感結實d就更好。抹茶啫哩就淡淡的,少少彈。紅豆不錯,大粒,而且夠軟&甜。總括:可以一試!
留意: 堂食顧客每位必須要最少惠顧一份飲品或食物
入口都幾香濃既焙茶味雪糕,不太甜又不太苦,茶味剛好。
抹茶啫哩就淡淡的,少少彈。
紅豆不錯,大粒,而且夠軟&甜。
總括:可以一試!