女人永遠有第二個胃-「甜品胃」, 雖然食得多對身體唔係咁好, 但隔唔時食一次半次, 滿足自己又可以令個心開心D, 食左先算 XDDD同埋食野會令為食鬼聚埋一齊, 上星期五就約左一大班鐘意周圍食既朋友去睇下台灣人氣既諾亞半熟蛋糕, 我呢個搵食初哥, 真係好期待, 佢地揀左九龍城作為第一間香港分店, 唔講唔知呀~老闆話全港人均消費最高係跑馬地同九龍城, 怪唔之得好多甜品店出選址九龍城, 住得好近既我, 有口福lu~當晚老闆為我地準備左四款半熟蛋糕, 所有食材嚴選日本麵粉,有機鮮雞蛋,日本海澡糖,法國/比利時朱古力粉, 日本北海道牛乳等等, 帶來簡單又滿足的滋味, 諾亞半熟蛋糕在台灣紅起來是有原因的, 皆因在台灣只接受網購, 還要下單後等兩星期後才有貨, 想食好野的確要點耐性喔先試是比利時融心乳酪蛋糕, 呢個融心乳酪蛋糕, 表屠用上比利時朱古力, 而且採用了日本海澡糖, 比一般糖更加健康, 冇咁肥架!切開開, 中間果層係流心芝士, 店主更說在台灣是更加流心的, 都怕香港人接受不了, 所以今次先弄成7~8成熟, 芝士是creamy的, 滑身而不鞋口, 旁邊是比較賁身的芝士, 芝士部份更加入了海
切開開, 中間果層係流心芝士, 店主更說在台灣是更加流心的, 都怕香港人接受不了, 所以今次先弄成7~8成熟, 芝士是creamy的, 滑身而不鞋口, 旁邊是比較賁身的芝士, 芝士部份更加入了海鹽, 配以每一啖三層不同的口感, 喜愛芝士的你, 絕對是你杯茶呢~
接著就是朱古力蜂蜜蛋糕, 流心效果有點像心太軟, 但這蛋糕我告訴你是凍吃的, 除了朱古力的味道, 還有淡淡的蜂蜜味, 原來他們用上了清甜的龍眼蜜, 不會給朱古力味蓋過了, 要將兩者取到個平衡, 真的要考起整餅師的手藝, 這口味是我覺得最好味的
當然要試番個原味蜂蜜蛋糕, 超爆流心, 蜂蜜味比朱古力更清甜, 而且是很軟滑, 難怪會成為signature cake! 喜愛清甜的朋友, 這個真的要試呀!
這個綠茶口味的半熟蛋糕(忌廉哥特別版)是香港獨有的, 但未見好流心的效果, 尚需時間去調整, 說真的綠茶味也是挺不錯, 起碼不是淡而無味或是苦澀的綠茶味, 是屬較fresh的一類呢~
除左蛋糕之外, 佢地仲有泡芙出售, 暫時有Oreo,檸檬,吉士,朱古力等味道, 最盞鬼係要食家自己把cream吱到泡芙內, 需外帶的話, 店內更提供盒子以保持食物既新鮮, 而蛋糕也要有乾冰附帶, 保証1~2hrs唔會溶哂, 想食哂以上咁多款?  ACTION啦~
Other Info. : 因為佢地每日蛋糕供應有限, 賣完就會收舖, 唔想換門釘, 建議最好打電話問左先