2019-11-04 140 views
近排經常和朋友出街食西餐,今晚就轉轉口味食其他菜式。此店藏身於工廈內,多得朋友上食評網搜尋台灣菜,才發現此間樓上店。位於工廈單位的餐店門口簡單,門口對上青BB的招牌十分搶眼。餐店內以紅磚牆木枱木地板裝潢,簡單得來帶點簡樸的台灣味。空間細細容納到三十人,我地食到中途仍見食客滔滔不絕,都好多人識得來這裡。餐牌上菜式選擇多,湯粉麵便當大部份都可轉套餐揀選好彈性。叫了一麵一飯一小食兩杯飲品加埋晚餐總計二百蚊,價錢相當大眾化。台灣滷水拼盤 $42拼盤有滷蛋、豆腐、紅燒牛肉、萬巒豬腳和雞翼,列陣整齊滷得不錯好入味。雞翼得一隻好顯眼無得二人分囉,豬腳唔油膩個皮煙韌好嚼。豐盛台灣牛肉湯麵 $72店長推薦質素有番咁上下,湯底濃郁台味十足,麵質彈牙富口感,厚厚的牛展有三件口感軟腍。仲有平時食開的花枝丸貢丸滷蛋,蘿蔔無根都好入味,好似食緊車仔麵咁餸料包羅萬有。蝦仁卷 +$8一件過無分成兩件上感覺來得珍貴,腐皮包蝦肉馬蹄,外皮鬆脆香口蝦仁帶點鹹香幾好味,細細條都咬到兩口。逢甲鹹酥雞肉燥飯 $56鹹酥雞落的炸粉唔多,啖啖肉炸得香口惹味,咬落有肉汁非常好食。肉燥淋上飯面味道無係好鹹,撈埋配菜醬瓜菜脯食幾好味。檸檬

台灣滷水拼盤 $42

蝦仁卷

逢甲鹹酥雞肉燥飯 $56
逢甲鹹酥雞肉燥飯

檸檬梅子QQ $12 和 青蛙撞奶 +$18
平時好少揀熱飲今次試試,兩杯都係揀落半糖味道不錯,紙杯細細望唔到椰果和珍珠,賣相無咁吸引。檸檬梅子QQ 酸酸甜甜清清地飲落幾開胃,椰果細細條都幾彈牙好有咬下。青蛙撞奶用上黑糖特別香和奶好夾,熱飲好順喉,黑白珍珠細粒軟軟地煙煙韌韌,唔錯幾好飲。
2019-10-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
台灣滷水拼盤
豐盛台灣牛肉湯麵