2017-05-19
呢排做野咁辛苦,唸住食D好野安慰自己,加上係工作上有個朋友幫左我好多忙,我點都要請佢食餐飯。於是上openrice搵港島有咩正野,一搵就搵到呢間偏僻得黎好評超多的沾麵店!!講真我未試過食沾麵,平時同朋友食都係我食拉麵,佢地會食沾麵,但一聽到佢話好咸就唔想試,但今次呢間野簡直可以話大滿足!食完唔使再食其他HK的沾麵(好似誇張左D,不過真係好好食)朋友去左攞位先,等左大概 20 分鐘,入到去係一間好細的店,得 3張台,但不斷都有人排隊,所以話好食的就一定會唔憂做:)店員安排我地坐低後就問我地要咩湯底,我要左蕃茄走辣,朋友要黑蒜,2個都係普盛,一個半熟蛋,一個溫泉蛋,3塊腩肉叉燒。等左 5分鐘,麵就來了!湯底好濃,但好好食,蕃茄的香味入哂個湯度,好多蕃茄肉,睇得出好用手整。我一向都麻麻地沾麵的粗度,但呢個麵。。。唔知係咪個湯好食的關係,我都無咩所謂。至於個半熟蛋,真係大滿足,超流心的蛋,好好食好正!未試過一定要點!另外店內仲提供清湯,如果覺得湯底太咸可以倒D清湯,順便飲埋個湯,服務周到,值得加分!食完朋友覺得唔夠候,嗌多個替玉tim,我就嗌左支sprite,雖然 $12有D貴,但為左個麵,值
食完朋友覺得唔夠候,嗌多個替玉tim,我就嗌左支sprite,雖然 $12有D貴,但為左個麵,值番哂!!
蕃茄&黑蒜湯底