2022-06-06
1938 views
立鮨最初在旺角店, 我同朋友都食過, 當時仲係真正立食, 雖然有日本的特色, 但如果放工後去, 想舒服D食餐飯, 當然想坐下邊吃邊同朋友吹水. 之前吃過覺得店的壽司很不錯, 今晚去左荃灣店新開的立鮨, 而家有位坐啦, 更貼心,有對住師傅坐的bar枱位, 亦有幾張4人桌, 不減日本壽司店的特色. 用QC code落單, 更方便。黎到當然最想食返佢地的壽司啦:鮫鰈魚薄切配酸汁 $88呢碟刺身係朋友點, 係一款特別的魚類, 考師傅刀工,薄切魚通透, 口感嫩滑, 配酸汁一流. 日本真鯛壽司配上魚子及柚子汁, 令鯛魚鮮味提升, 魚身爽滑有彈性. 這裡的壽司飯已混合左醬油, 所以一口吃下已很有味道. 原隻活赤貝壽司外表光澤, 精巧刀工令口感更爽脆,質感亦帶柔軟幼嫩, 這裡的鮮味十足, 絕對是新鮮足料的貨色. 珍寶牡丹蝦壽司肉質透白, 蝦厚實肥碩有彈性, 甘甜濃郁, 是蝦中的極品!火炙左口魚邊壽司喜歡吃火炙左之後的左口魚, 魚邊更是油份豐富, 入口即溶, 魚油滿滿, 餘韻於口腔內久久不散. 松葉蟹肉海膽壽司多重口感, 海膽味配鮮甜啖啖蟹肉, 雙重滋味, 必點推介. 深海池魚壽司亦是平常壽
鮫鰈魚薄切配酸汁 $88
日本真鯛壽司
原隻活赤貝壽司
珍寶牡丹蝦壽司
肉質透白, 蝦厚實肥碩有彈性, 甘甜濃郁, 是蝦中的極品!
火炙左口魚邊壽司
松葉蟹肉海膽壽司
多重口感, 海膽味配鮮甜啖啖蟹肉, 雙重滋味, 必點推介.
深海池魚壽司
亦是平常壽司店少的一款, 深海魚有益, 池魚較有口感, 粉嫩的肉身好嫩滑, 白身魚較有魚味的一款.
火炙北海道帶子壽司
厚身的帶子, 肉黏爽口, 火炙後外實內軟, 更添香口味道.
中吞拿魚腩壽司
沒多餘脂肪, 魚粉嫩透白, 是上盛的腩位, 入口即溶, 魚香溢出, 配上蔥粒提升味道, 叫人回味!
迷你魚子海膽杯
北海道海膽光澤飽滿, 好鮮甜再加埋魚子鮮味十足, 兩者獨有香味好搭配, 底層仲有海帶緩和下, 杯子雖小但勝在味道豐富.
呢餐感覺係去左日本一趟, 食到當地食材味道, 食材足料, 師傅更有時令精選。而師傅上菜很快, 整好一盤才給我們, 吃到滿足感. 而且價錢合理, 性價比高, 會再來幫襯.