2008-10-14 42 views
深夜送來的宵夜,但夜間食宵夜我怕肥噃!結果我那part就留朝早,另一part對方就即時在我面前大吃大喝咁示威。-_-一齊打開個餅盒…對方說:妳剛生了日我淨記得tiramisu~但cova的蛋糕我唔熟只是求其指兩件叫店員包妥。我審視兩件餅,原來兩件餅曾在cova dessert buffet中有一面之緣,只記得兩件餅餡分別係raspberry crumble同classic tiramisu…但兩件餅表層都被朱古力粉淹沒,就咁睇都唔知咩餡,咁有得揀等如冇得揀囉!慶幸對方抽中件raspberry,因為我都係較鍾意食classic tiramisu。XD我10月初生日當日我收到cova個tiramisu時對方都在場,佢就怕怕食個tiramisu,猛話mascarpone cheese搞到個蛋糕很漏。估唔到今次這個tiramisu x raspberry crumble做crossover的tart會換來佢讚賞的評價,因為我印象中佢食那件tart係面層有tiramisu影子,但就加入的raspberry crumble係酸酸甜甜做餅餡,但昨天對方猛話面層的cream同朱古力粉很正勁好食。

我10月初生日當日我收到cova個tiramisu時對方都在場,佢就怕怕食個tiramisu,猛話mascarpone cheese搞到個蛋糕很漏。估唔到今次這個tiramisu x raspberry crumble做crossover的tart會換來佢讚賞的評價,因為我印象中佢食那件tart係面層有tiramisu影子,但就加入的raspberry crumble係酸酸甜甜做餅餡,但昨天對方猛話面層的cream同朱古力粉很正勁好食。<--佢邊食邊咁講,仲話放工順路得閒買件獎勵一下自己。

而我件classic tiramisu係主力朱古力粉與咖啡酒的交融,朱古力曲奇的撻底配上濕潤的咖啡酒同cream一啖一次過食真係人生一大享受。

對方即時食當然在我面前津津有味,而我那件就當了今朝早餐,一晚之隔同即時食的效果差不多,cream同朱古力味都不遜色,tart底還很脆,一早就食甜品零舍開心!^3^

食後感:切cake上次我單買都廿八蚊,這兩件tart原來亦不例外。既然反正都廿八,似乎真係cova dessert buffet對我來講較為划算。<-跟住對方問我此話何解!?我就講俾佢聽我食cova dessert buffet個戰績佢聽呢!^^v

少食多滋味,得閒買件止下渴都不錯啊!
classic tiramisu tart
$28 (Other)
classic tiramisu tart