Chloe T.
另人回味的小飯館
Chloe T.
Level 1
2018-10-11
2K views
Follow
昨晚與師母慶祝生日, 師父提議去甘飯館, 便叫我這個做徒弟的去訂位, 這間食肆會於飯聚前一晚打電話給我confirm booking, 值得一讚。

進入店內, 地方不大, 裝潢不奢華(我唔記得影相),目測只有約十張枱, 我選了在角落的位置坐下, 一來方便看車,另一方面傾計也不太擾民

我們一行四人, 點了4餸1飯1湯, 待應服務一流, 沒水沒茶會自動波幫你添, 見到你個骨碟有骨,又會立刻過黎換,這個也是抵讚的。

入戲肉, 講下我地尋晚食左乜餸先:
(1) 迷你佛跳牆

迷你佛跳牆

由於Chloe妹我是小鳥胃, 師母剛大病完唔敢太補,結果只點了兩客, 師父和老公大人一人一盎,我地兩個女人仔就淺嘗一下,個湯足料,無味精,真材實料。

(2) 金牌燒鵝

金牌燒鵝

這裡的招牌燒鵝,我們又點會錯過, 點了半隻, 皮脆, 肉不"鞋", 最驚喜是鵝件入口時肉還是暖的,最美中不足的是沒有荔枝柴火香。

(3) 陳皮骨

陳皮骨

由於師父好鍾意陳皮香,小妹亦柯打了這個陳皮骨, 陳皮味好香,但我個人覺得偏甜了些許。

(4) 鮑魚雞煲

鮑魚雞煲
鮑魚雞煲

由於小妹是雞精(勁鍾意食雞),便點了這味菜, 這雞"獲"氣十足, 一上桌,口水便流出來了,鮑魚唔"un",整體來說是好味的,但不驚艷。

(5) 竹笙扒上蔬

竹笙扒上蔬

點了這麼多肉食,當然要點一個蔬菜啦,這個扒上蔬嘅蔬菜是可以自己選的,我地今次選擇咗豆苗,平時出街食呢個餸唔係太鹹就係太淡, 這個卻拿捏得剛剛好。

(6) 荷葉飯

荷葉飯

本來師父想點鵝汁炒飯,但師母一句鵝汁好毒架, 咁我就點了這個荷葉飯, 炒得乾身,好好味,值得一試。

以上就係我地尋晚嘅晚餐喇,埋單$17xx。

Like
Ratings