2020-02-25 10 views
前排因有打邊爐的人感染肺炎,令人人心惶惶,唔敢打邊爐。但政府同衛生署都講到明完全唔關打邊爐事,作為邊爐迷仲唔即刻去止癢「去滾」聽咩都估到係間火鍋店,坐落銅鑼灣登龍街,地點十分就腳餐廳裝修十分有心思,所有裝飾擺設就連點餐紙同埋餐牌都完全配合「滾」的主題,勁多打咭位,好啱成班老友一齊黎滾一滾食物方面,我地因為得兩個人,叫咗個二人餐,包括:1. 原隻椰子雞湯(半隻):侍應會即場倒入成個椰青水,仲會刮埋入面啲椰青肉入去滾,跟手放埋雞件,個湯十分清甜,湯底仲放咗竹苼、馬蹄同少量薑片,冬天飲,正雞肉都ok嫩,不過要快啲食,滾得耐就無咁好食2. 至尊天九牛腩頭:侍應建議食完雞之後食牛,因為個湯底可以吸埋牛的牛油。牛肉十分有油香,咬落有口感,肉味鮮甜3. 牛肉餃同手打蝦丸:力推手打蝦丸,味道鮮甜,十分彈牙,仲食到啖啖蝦肉4.原隻貴妃蚌:新鮮,食落無沙鮮甜5. 椰香脆麻花:呢個甜品好有驚喜,即叫即炸的麻花,好香脆,而個麻花本身好簿身,咬落唔會好硬又唔會好油膩,麻花面頭仲淋咗啲蜜糖定唔知麥芽糖,加上啲椰絲,甜甜地又有椰子的未香味,食完一舊又一舊,停不下來的感覺值得一提的係餐廳有個露天花園仔,可以喺度飲下野

食物方面,我地因為得兩個人,叫咗個二人餐,包括:

雞肉都ok嫩,不過要快啲食,滾得耐就無咁好食

4.原隻貴妃蚌:新鮮,食落無沙鮮甜

值得一提的係餐廳有個露天花園仔,可以喺度飲下野chill 下