2009-01-05
海港城, 又係一個較貴的地方, 唔係無好味的野食, 味道係你想唔想付出... 金融海嘯, 都係慳得一蚊得一蚊. 是日到來, 見和花亭, 實為經濟低迷的好選擇.鰻魚卷 : 好大好大的一個卷物, 一咬下去, 小心散開, 實在太大了. 有香濃的芝士, 青瓜和主角鰻魚, 加上鰻魚汁, yummy !熟帶子壽司 : 有少少凍咗, 唔係太鮮味, 一般般啦! 軟殼蟹卷 : 夠脆, 食得出係新鮮炸起, 不過蟹有點少得可憐. 紫菜夠脆, 不過不失. 鰻魚手卷 : 精選推介, 兩個只係$13, 也是新鮮即製, 鰻魚熱騰騰, 抵食之作. 燒三文魚腩 : 雖然脂肪幾足, 但不夠香口, 有點溫溫吐吐, 燒久一點會更好.牛油燒帶子: 估唔到呢味的感覺係反轉再反轉... 此話何解? 因為叫之前幾有期望, 因不久之前食過, 覺得唔錯. 但到來後, 帶子跟五毫子差不多大. 心裡已往下一沉. 夾一件吃, oh, 味道又的確係ichiban 喎! 帶子絶非上等貨, 只係將價就貨. 但師廚的手藝了得, 帶子煮得剛剛好, 慬慬熟. 質地仍舊軟淋淋. 而且還很入味, 牛油香, 不只停留於帶子表面, 更直達裡面一點點, 真的
熟帶子壽司 : 有少少凍咗, 唔係太鮮味, 一般般啦!
牛油燒帶子: 估唔到呢味的感覺係反轉再反轉... 此話何解? 因為叫之前幾有期望, 因不久之前食過, 覺得唔錯. 但到來後, 帶子跟五毫子差不多大. 心裡已往下一沉. 夾一件吃, oh, 味道又的確係ichiban 喎! 帶子絶非上等貨, 只係將價就貨. 但師廚的手藝了得, 帶子煮得剛剛好, 慬慬熟. 質地仍舊軟淋淋. 而且還很入味, 牛油香, 不只停留於帶子表面, 更直達裡面一點點, 真的不錯! 那先入為主的感受一掃而空. 有時真係食物不可以貎相...
是日態度嘛嘛, 沒有吃生的, 有點可惜, 下次吧!