2015-10-03 3491 views
今日收工後約左男朋友食晚飯,佢話要補祝返中秋節,所以決定去樂天大喜屋食放題(佢真係好多藉口= =)。因為店員話預約booking已full的關係,需要9點再去到餐廳睇睇walk in有冇位,好彩去到等左10分鐘左右就入得,正 。首先,放題其中一樣必點的食物當然是非刺身莫屬,刺身拼盤好快就來到,效率滿高,抵讚 。三文魚、油甘魚切得好厚身,肥美嫩滑,充滿油光。甜蝦、極大赤蝦大大隻,味道鮮甜,不會像某些放題般小而乏味,看得出他們的誠意。北海道帶子亦好新鮮肥美,大愛 。平時食放題,我較小機會點選壽司,因為女仔個胃一般都比較細,而且味道大多普通,沒有太大驚喜。但這裡的壽司上桌時擺放精緻,貌相吸引,看到都想試試 ,於是我試了吞拿魚同花之戀壽司。吞拿魚好鮮甜,口感豐富,又不會太大件,不錯 。鹽燒雞翼比我想像中好食好多,外皮燒得好香脆,甚至咬落去是有聲的,咔嚓,爽 !肉質亦好嫩滑,水準挺高。燒溫室甜菠蘿就有點失望,就這樣看已經覺得有點乾身,唔夠多汁,吃下去偏酸,沒有酸中帶甜得感覺。鹽燒牛舌燒得岩岩好,厚身爽口多汁,需要的話可以擠d檸檬汁調調味,不過我覺得就咁食都已經好正 。鹽燒海蝦大大隻
今日收工後約左男朋友食晚飯,佢話要補祝返中秋節,所以決定去樂天大喜屋放題(佢真係好多藉口= =)。
刺身拼盤
壽司
,於是我試了吞拿魚同花之戀壽司吞拿魚好鮮甜,口感豐富,又不會太大件,不錯
鹽燒雞翼
!肉質亦好嫩滑,水準挺高。
燒溫室甜菠蘿
鹽燒牛舌
鹽燒海蝦
鹽燒海蝦大大隻,看上去已覺吸引,食落去啖啖肉,不過略嫌燒得太熟,肉質不夠爽口彈牙。
芝麻雞翼
芝麻雞翼加左好多芝麻,炸得鬆脆惹味,食完即刻想食第2件,如果唔係怕肥,食多幾隻都得
牛油燒雞脾菇
鍾意食菇的我當然要試埋牛油燒雞脾菇,雞脾菇厚切,燒的時候加埋牛油,不會燒得太乾身,食落重係好juicy,不過味道略為偏淡。
Haagen-Dazs雪糕
餐廳飲品,甜品選擇好多,亦是得喜歡這間餐廳的原因之一,甜品竟然重有Haagen-Dazs雪糕,重要係我最喜愛的曲奇味,真是高興。
總括來說,餐廳食物種類選擇多,性價比亦算高,每人只需270元左右,本人覺得好抵食,是會值得再來一試的放題
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
刺身拼盤
壽司