2019-12-12
元朗新田購物城,唔講你唔知這裡有一條好正既食街,暫時晚市有4間餐廳,全部是半室內半室外好有氣氛,只要惠顧這裡的餐廳,就可以免費泊車3小時。而且室外位置歡迎帶狗狗哦❤🐶❤最後我們被醉辣鮮的海鮮粥底蒸氣鍋吸引住這裡最大的賣點是海鮮即叫 即撈起 即劏 即蒸極之鮮味!!! 一入餐廳就見倒三個好大既海鮮池。老闆Andy話除左氧氣泵,每個池都是恆溫的,因為不同的海鮮須要存活在不同的水溫中👍👍我地叫左(每位$268)龍蝦海鮮餐因為海鮮是即叫即撈即劏,所以先送上時令老火湯: 五指毛桃海底椰豬骨湯,非常足料濃郁清甜,暖心❤溫泉蛋正👍之後店員幫忙蒸雞先,紅棗杞子蟲草花蒸雞醃得好入味😚雞肉好滑🐔不過一切都唔及海鮮盤放低個一刻~好震撼呀😱有波士頓龍蝦、飽魚、肉蟹、元貝、韓國蠔、蝦、刀貝、北寄貝、花甲、沙白等等💕店主Andy好細心整左張品嘗海鮮最佳時間表,這一點非常重要😎同出面既九層海鮮塔好唔同,因為往往食到最低幾層就有點過熟了。這裡是一層海鮮塔,食咩先自己選擇,按動時間製個爐夠鐘就會自己停,好似開邊龍蝦只須要蒸6分鐘就食得。親眼望住佢地撈起龍蝦,蒸之前仲係新鮮到仲識郁嫁❤❤👍超級多龍蝦膏😋新鮮龍蝦係一拉就成條
最後我們被醉辣鮮的海鮮粥底蒸氣鍋吸引住
我地叫左(每位$268)龍蝦海鮮餐
超級多龍蝦膏😋新鮮龍蝦係一拉就成條出曬黎,蝦肉超級彈牙,鮮味十足,正到不得了😘❤
韓國蠔十分肥美,是生蠔級數,蠔味十足,好rich呀☺
肉蟹都唔錯,喜歡食蟹的朋友可以考慮肉蟹放題餐❤我就比較喜歡多樣性的龍蝦海鮮餐😍❤
飽魚又係蒸得剛剛好,不用點汁已經好好味啦!!
其他海鮮都非常鮮甜❤❤基本上都沒有點過醬汁! 而且份量非常多,特別是滿滿的一盤貝殼類海產❤😚
當中我最喜歡的是北寄貝(右),北寄貝刺身食得多,原隻蒸真係第一次食倒,我覺得比刺身仲好食🤗
食完海鮮,店內有提供自助蒸選時蔬🌽🥒
最後要品嚐充滿了十足海鮮精華的粥底,粥裡面仲加左南瓜同芋頭,好鮮甜呀❤❤好幸福呀😍
食唔曬唔緊要,因為實在係好足料。
所以我地決定打包做早餐🥄
我地仲打包左紅豆沙甜品做宵夜😂又食又拎大滿足💝
喜歡唱歌的朋友🎤仲可以即場大顯身手🎵🎶喜歡飲酒的朋友又可以啤啤佢🍻仲可以帶埋愛犬🐶一次過滿足曬所有願望❤✌