2017-10-25
觀塘的餐廳好多時都在工廈樓上,呢個係觀塘的特色,今日同同事去鴻圖道90號樓上5 樓的Give Me Five 食午飯,貪佢有免費沙律吧任食。Set Lunch 價錢唔算貴,最平就咁食沙律$68就有交易,仲包一杯餐飲,沙律吧、餐湯同任飲紅、白餐酒,呢個價錢仲免加一,邊度搵呀。沙律菜新鮮爽脆,仲有青瓜、粟米、蕃茄... ... 甜品抺茶蛋糕的抺茶味香濃,燉蛋加了雲呢拿,令到整體味道提升。蒜蓉法包烤得香脆惹味,我比100 分,encore 左一次,總共食左3 大塊。白酒任飲,自問酒量麻麻,下午仲要返去開會,都係唔好亂飲,一陣講錯野就大大鑊了。兩個食肉獸都點左肉眼扒,7 成熟都難得唔鞋口,尙算幼嫩,而且啖啖肉香,伴碟的炸薯角炸得香脆,蔬菜粒剛好中和了肉類和炸薯的肥膩坐落發現原來Give Me Five 設備充足,有得掉標,又可以打桌球,係放工後Happy Hour 的好地方。Mocha 上面印了Give Me Five 圖案,好有心思,味道不太甜,咖啡味香濃,唔錯唔錯。有人同自己Share 梗係叫多個甜品食下啦,呢個脆皮韓式抺茶雪糕泡芙,賣相一流,味道亦有水準,泡芙的外皮鬆脆, 有清甜的水果
有人同自己Share 梗係叫多個甜品食下啦,呢個脆皮韓式抺茶雪糕泡芙,賣相一流,味道亦有水準,泡芙的外皮鬆脆, 有清甜的水果粒伴碟 。見到隔離枱的玉桂蘋果Pizza 都好吸引,下次要再黎試下。