食過銅鑼灣店,知道尖沙咀開了新店馬上相約友人來吃個”泰lunch”,環境方面以熱帶叢林風格,感覺幾清新比傳統泰菜更年輕,價錢比起商場的泰國菜定價合理lunch set 已經包含一款泰式湯和主菜和飲品,仲可以加少少錢配埋泰式小食,非常豐富,最估唔到係跟餐的冬蔭功湯味道好正宗,細鈿品嘗一下,味道豐盈有層次,突然覺得不用飛bkk,呢度都食到泰國口味的冬蔭功湯炸蝦餅+$22 pick 2其中一款勁鍾意炸物的必選,蝦餅非常彈牙好足料,外層也是很酥脆幾好吃馬沙文咖哩配牛舌 $88唔講唔知,這款看起來很像黃咖喱的馬沙文咖喱是泰南的家常咖哩的代表,口味比較溫和,淡淡的棕櫚焦糖味,略帶花生堅果風味和微辣,牛舌煮到軟腍彈牙,期待下次試試牛腩!香葉豬肉碎煎蛋炒飯 $75超級多肉碎和香料,微微辣好過癮,幾有鑊氣,飯夠乾身好香口!芒果煎糯米飯 (2件) $28創新!沒有睇清楚原來係「煎」糯米飯,煙煙韌韌感覺有點飲麻薯,芒果清甜蘸上椰漿幾正飲品方面,泰式飲品糖度不會太重手,讚!—————————————————Siam 28 (中國保險大廈) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖——————

炸蝦餅+$22 pick 2其中一款
勁鍾意炸物的必選,蝦餅非常彈牙好足料,外層也是很酥脆幾好吃

馬沙文咖哩配牛舌 $88

香葉豬肉碎煎蛋炒飯 $75
超級多肉碎和香料,微微辣好過癮,幾有鑊氣,飯夠乾身好香口!

芒果煎糯米飯 (2件) $28

飲品方面,泰式飲品糖度不會太重手,讚!

—————————————————

Siam 28 (中國保險大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈1樓A及B號舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #尖沙嘴美食 #cafe