2019-04-24 3007 views
距離荃灣地鐵站5分鐘腳程既中染新城,有間新派fusion 上海菜,😍下午一點去到,仲有午市客飯套餐,價錢$62至$98一份,配酸辣湯或老火湯,一個小菜同白飯,如果鍾意食菜飯的話,可以加$8 轉菜飯,唔夠的話仲可以加酒釀丸子或香蕉豆沙鍋餅配雪糕作為甜品茶底有四款比我簡,人蔘烏龍、手工茶、普洱、鐵觀音,茶壺亦係一人一個,好特別。但因為主餐牌嘅嘢食好豐富,所以我哋只叫一個客飯套餐。套餐既金銀炒鱔糊好香口,亦比想像中大碟,個汁餸飯一流,平時少食飯既我,一碗飯唔夠喉添酸辣湯唔算好辣,但好足料,下次再食都會叫。唔知大家有冇見過黑色嘅小籠包呢,呢度就可以食到啦。魔鬼黑色皮係墨魚汁皮,加黑蒜、豬肉、包面上有海膽呀天使白色皮唔好以為係普通小籠包,內面大有來頭帶子、豬肉、包面上仲有魚子醬😍😍呢個小籠包個皮可以做到皮薄而唔容易一夾就穿🥰🥰 一啜落個包好多汁好juicy👍🏻👍🏻冷盤可選四款,分別有藍莓山藥、雞絲水晶粉皮、無骨熏魚、涼拌茄子塔,會平過逐碟叫藍莓山藥 山藥的確少見,一條條厚切好爽脆,山藥本身都有鮮味,不過再加上濃郁的南瓜醬和甜甜的藍莓醬,👍🏻更加美味。雞絲水晶粉皮粉皮上淋上滿滿的麻醬,好重要👍🏻🤭
距離荃灣地鐵站5分鐘腳程既中染新城,有間新派
fusion 上海菜,😍下午一點去到,仲有午市客飯
套餐,價錢$62至$98一份,配酸辣湯或老火湯,
一個小菜同白飯,如果鍾意食菜飯的話,可以加
$8 轉菜飯,唔夠的話仲可以加酒釀丸子或香蕉豆
沙鍋餅配雪糕作為甜品

茶底有四款比我簡,人蔘烏龍、手工茶、普洱、鐵

觀音,茶壺亦係一人一個,好特別。

但因為主餐牌嘅嘢食好豐富,所以我哋只叫一個客

飯套餐。

套餐既金銀炒鱔糊好香口,

酸辣湯唔算好辣,但好足料,下次再食都會叫。

唔知大家有冇見過黑色嘅小籠包
呢,呢度就可以食到啦。

魔鬼

黑色皮係墨魚汁皮,加黑蒜、豬肉、包面上有海膽呀

天使
白色皮唔好以為係普通小籠包,內面大有來頭帶

子、豬肉、包面上仲有魚子醬😍😍

藍莓山藥

雞絲水晶粉皮

粉皮上淋上滿滿的麻醬,好重要👍🏻🤭

無骨熏魚

酸酸甜甜用嚟做開胃菜一流👍🏻

涼拌茄子塔

凍食茄子都唔會硬,好淋身

📍龍門一番 上海·紫砂燉湯 (荃灣)
📍荃灣青山公路荃灣段388號中國染廠大廈(8咪半)1樓105號舖
2019-04-23
$150 (Lunch)