2018-09-30
今日約了好耐無見的友人食個Lunch暢談一番, 因為大家前陣子中秋食了超多肉食, 我們大家一致同意食素菜, 覺得又健美而又有新意又少了罪惡感, 總之一舉幾得!大家因為覺得旺角是最方便的聚集地方, 所以我們選了位於旺角洗衣街的"素食一家"!先上桌的是食肉獸至愛的魚生刺身拼盤~魚生刺身一上桌已經令我們嘩然, 超像樣, 厚身具彈性, 竟然鮮味十足添!然後有最新今期推介黄耳南瓜盅~零味精, 可謂原汁原味, 清爽健怡, 南瓜肉勁juicy!再上自家齋滷味拼盤~有素叉燒, 酸齋, 蠔油齋同齋鴨腎~腍身又入味, 色香味全, 素食必叫之選!接着有飯店推介秘製一家蓮藕餅~甘香爽脆和清新, 入口有種食緊"脆卜卜"薯片的脆口感!還要飯店推介豉汁靈芝菇蒸蟠龍鳝~蟠龍鳝口感層次豐富, 用紫菜卷着腐皮, 再加上香濃豉汁, 原來口感同味道超似食用真的蟠龍鳝!再上桌有食肉獸至愛的菠蘿咕嚕肉~酸酸甜甜極惹味令我開胃, 最驚喜的是用大豆同大豆纖維製成的咕嚕肉竟然有肉的口感具彈性, 惹味香脆, 食完一件接一件, 令人回味無窮!最後有推介紅燒鴛鴦粉煲(龍口粉絲, 手製紅薯粉條)~味道天然, 手家製紅薯粉煙煙靭靱, 加上多款雜
最後有推介紅燒鴛鴦粉煲(龍口粉絲, 手製紅薯粉條)~味道天然, 手家製紅薯粉煙煙靭靱, 加上多款雜菇同芹菜, 完美的配搭!
甜品有薑茶菊花同熱的桂花圓玉雪耳羹~薑茶菊花令我大飽眼福同口福, 菊花由刀功大足的大廚用豆腐製作而成, 香滑無比, 食完口腔仲有薑味回甘!桂花圓玉雪耳羹天然清潤, 香甜美味!
健康無負擔的一餐!