2015-10-11 1470 views
自問已經寫左食評都好一段日子,一直以黎都以尊重的心態去對待每一間餐廳及食物,但今次既經驗實在不吐不快!是晚叫左個半席六人餐,點知先係惡夢既開始……奇趣一︰冇晒可樂?做左咁多年人大大話話都應該去左幾百次酒樓,但都係第一次聽到「冇晒可樂」?重要問佢有乜野其他alternative之後重要完全被ignore,求其放低一推忌廉就算!奇趣二︰龍蝦「烏冬」?乜龍蝦唔係跟伊麵咩,龍蝦下面擺晒D腍到一pat野既烏冬個感覺真係好差!奇趣三︰百花吉列蝦。蝦冇蝦味,反而有少少魚味,令我對佢既取材不其然有點擔心,不過應該似係凍肉舖或者係759等等之流既冷藏食物。奇趣四︰普寧梅子穗香雞。雞冇雞味,亦都冇梅子味,甚至連雪味都食唔出。由於肉同埋皮分得非常之開,我有理由相信係由微波爐或焗爐等等精心翻熱之作!奇趣五︰「精品豆腐花」大爆趣!要留意呢D唔係7仔果隻size,而係放題任攞果種只係得一半厚度。不過,因為係百福製作,所以算係全晚比較可取的一道「菜」!坦白講,呢間酒樓既怨氣好重。傳菜亞姐同廚房互相鬧交,樓面同樓面亦都不停互相單打。所以,見到咁既情形我地一行人都好識做,盡量都唔敢麻煩佢地,自己的事自己做,自己攞條布抹
上湯波士頓龍蝦「伊麵」
百花吉列蝦
普寧梅子穗香雞
精品豆腐花
坦白講,呢間酒樓既怨氣好重。傳菜亞姐同廚房互相鬧交,樓面樓面亦都不停互相單打。所以,見到咁既情形我地一行人都好識做,盡量都唔敢麻煩佢地,自己的事自己做,自己攞條布抹返乾張枱,又自己去攞公筷等等,幫得就幫啦!不過,都希望佢地老細可以搞搞佢,加返D人手或者係咁易加返D伙記人工,唔係呢度真係有可能遲早見血或者上A1!
2015-10-11
$180 (Dinner)