2024-02-08 119 views
今日係北角放工, 同朋友係北角食埋晚飯先返屋企; 北角本身都多食店選擇, 我地近近地揀咗食為天食川菜。重慶口水雞 - $58口水雞是聞名川菜, 一件件口水雞, 油亮柔軟嘅雞皮好滑溜, 雪白嘅雞肉嫩口又濕潤, 有少少炒香嘅花生碎, 底部嘅口水汁有著紅油, 好香嘅麻油香, 好惹味, 份量好大碟。 新彊孜然羊肉 - $108雖然我個人會害怕羊騷味, 但是他們嘅羊肉恰到好處, 即叫即炒嘅羊肉散發著濃郁嘅孜然香, 帶少少微辣嘅刺激感, 外表焦脆裡面軟嫩, 很有嚼勁也很香, 沒有羊騷味,肉質彈牙,不會柴, 洋蔥及芫茜炒, 香甜柔軟。回鍋肉 - $88高麗菜及五花腩豬肉片用調味醬炒, 五花腩豬肉片軟嫩但唔係太肥, 菜都好夠新鮮有咬口; 好似欠咗啲辣味, 如有應該更加香口, 但都唔錯。塔香茄子四季豆 - $78用九層塔少茄子四季豆味道原來好特別, 真係好香, 味道幾夾, 可能茄子泡油再炒, 及吸油關係, 比較油膩少少。四季豆爽口, 跟茄子一軟一爽, 好特別。 鍋貼 - $36鍋貼皮薄, 煎得好香脆, 豬肉餡新鮮肉嫩多汁; 一碟有6大隻。麻醬雞絲粉皮 - $48麻醬同粉皮一向都好夾, 粉皮滑滑的, 半

重慶口水雞 - $58

新彊孜然羊肉 - $108

回鍋肉 - $88

塔香茄子四季豆 - $78

鍋貼 - $36

麻醬雞絲粉皮 - $48
麻醬同粉皮一向都好夾, 粉皮滑滑的, 半透明, 雞絲嫩滑, 又有啲麻香味, 真係一個好好嘅涼拌小食呀!

蟲草花土雞湯 - $42
材料有雞肉, 紅棗, 龍眼肉和蟲草花, 雞湯味道鮮甜, 夠滋潤, 啱哂而家啲天氣飲呀!

青島 - $32
朋友話, 食小菜一定要返支啤酒先有氣氛喎, 又真係幾爽嘅!