2018-03-13
今日同朋友re-u,大家都住上水,唔想出到旺角咁遠,竟然比我地搵到一間位於新成路嘅西日放題,叫做竹島水產。我地book左七點半,所有人都係預先訂座。餐廳面積頗大,有兩個廳,空間感寬闊,光線好充足。放題紙有七張,甜品每枱只可以落單一次,令我最記得就係佢竟然有哈根大師。包括有燒物、壽司、刺身、火鍋配料等等,應有盡有,任點任食。甜品同飲品又任飲任食,食足2小時,超正!刺身方面,赤蝦豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜。而啲魚刺身,對於我呢啲平時不太敢吃刺身魚食嘅人也會被呢股口感與味道征服。細膩柔軟的肉質,清淡軟嫩富有彈性。燒物方面,本人特別推介鹽燒海蝦。海蝦好大隻,味道亦都好野味。仲有一定要試我最愛嘅芝士年糕,我地encore左3次,真係超級煙韌,又多cheese! 另外,超級推介蒜香一口牛,肉質鮮嫩,唔會好韌同好乾,又多汁。大家如果去開上水一定要試吓呢間西日放題,員工嘅招呼都非常有禮貌同埋好客,上菜速度都好快,份量又夠多,下次一定會再帶朋友一齊食。