(Non-member)
2012-08-14 7 views
食物 = 劣服務 = 劣閒日中午,同三個同事諗住去Hysan八卦吓有咩食,去到14樓,有間中菜館裝修幽雅,景觀不錯,價錢睇落幾划算,就入去試試,點知領野鳥。。。點了4個set lunch,每個set都有1主菜, 1小食,1酸辣湯,加$10有豆漿,我哋就加4個豆漿。環顧總共大約有10-12枱客有人坐,每枱2-4人。一)12點正坐低,12:10都未有人斟茶,甚至連同侍應嘅眼神接觸都冇二)食物等好耐都未嚟,唔止我哋,係枱枱都耐。啲客係度你眼望我眼,唔耐煩到同隔離枱啲客講嘢,(哇,咁耐,搞錯呀,係囉,趕住翻公司,之類)。唯有飲住豆漿先,都ok好飲。三)終於開始有嘢食出,但極慢,有枱得一個人有得食,個friend冇,有枱阿爸阿媽同個仔都冇得食,我哋約12:40分嚟咗1個餐,嗰碗麵都還可以。四)跟住啲客越來越唔耐煩,幾枱客不斷催,有一枱嬲爆爆起身走了,跟手嗰枱阿爸阿媽同個仔走埋。個紅色衫類似經理開始每份餐嘅酸辣湯先上,叫做安撫吓。五)其間,右邊枱2位幸運兒食完埋單,亦因為咁我哋都專注咗喺佢哋度,聽到個侍應問啲嘢嚟齊未,個客好嬲咁話,"嚟就嚟齊喇,不過好難食!"六)我哋覺得可能個客係激動派啫。。。
食物 = 劣

服務 = 劣

閒日中午,同三個同事諗住去Hysan八卦吓有咩食
,去到14樓,有間中菜館裝修幽雅,景觀不錯,價錢睇落幾划算
,就入去試試,點知領野鳥。。。

六)我哋覺得可能個客係激動派啫。。。
但一飲啖個湯,嘩,個酸辣湯鹹到冇朋友,好似師傅唔記得落咗鹽落多咗次咁。我好唔明,我哋哩啲都已經唔係咩要求高嘅食客,平時都唔多識分咩咩味道層次,都覺得個湯非常唔掂,點解可以過到入面個大廚嗰關??
七)第二份餐12:55分上,係一個唔記得什麼炒飯。個飯唔熱,直頭連暖都講唔上。但我哋已4條友1人畢咗1碗仔先發覺。話畀侍應知啲飯唔熱,佢話,唔熱?得,同你熱番佢!一手收走咗兜飯,但兜飯得番1/4都唔夠,大部份喺我哋啲碗仔到。咁我諗或者佢炒過一兜卦。。。哈!佢真係同我哋叮熱咗嗰1/4兜飯攞番出嚟!真無奈!

八)其間又有兩三枱客話走,我哋等到13:05決定放棄,唔要未嚟嘅嘢叫埋單,個紅衫經理話佢去睇吓點計條數喎。好,又等等等了唔知幾耐。張單來了,佢竟然收了:2份餐錢,4x豆漿,4x茶芥,最勁嘅係"加一服務費"!!! 埋單$250幾!

九)其間又有好幾枱走,哩幾枱有啲食咗部份食物,飲咗豆漿,唔叫埋單就起身走。
十)話我哋on居又好,點都好,都唔中意唔畀錢走人,亦唔想爭議,照畀了,但畀嗰陣真係忍唔住同接我錢個侍應講:"你哋有冇搞錯,咁樣嘅食物同服務,你哋仲夠膽收人飲品,茶芥同加一!錢我哋照單畀足!離譜"

從未寫過食評,因覺自己文彩好極有限,食嘢要求又唔係高,但呢單嘢真係覺得要話畀大家知,唔好重蹈我哋嘅覆轍…
2012-08-14
$65 (Lunch)