任食瘋小孩
功夫點心,穩定發揮!😍
任食瘋小孩
Level 3
2025-09-19
Follow
今日同兩個閨蜜嚟到沙田星海薈嘆個靚lunch,我哋三個都係美食攝影發燒友,所以揀餐廳首要條件梗係要夠打卡able啦!📸呢度裝修簡約得嚟又夠大方,燈光柔和,啱晒我哋影相打卡。✨餐廳入面嘅氣氛都幾輕鬆,傾偈都唔怕嘈到隔離枱。最緊要係唔限時,可以慢慢嘆,慢慢影!🥳 好啦,講返啲嘢食先!
我哋今次試咗幾款點心,等我逐一評價下: 鮑魚珍珠雞 😍😍😍 糯米飯夠香夠軟糯,入面嘅餡料都好足料,有雞肉、冬菇等等。最驚喜嘅係上面放咗粒鮑魚仔,令到成籠珍珠雞嘅level即刻提升!不過我覺得味道可以再濃郁啲,如果可以加多啲瑤柱就perfect池!
安格斯牛肉腸粉 😍😍😍😍 腸粉夠滑,牛肉都幾嫩,加上豉油嘅鹹甜味,真係好好味!😋份量都幾足,三個人share啱啱好。不過如果可以再熱辣辣啲就好啦! 春風得意腸粉 😍😍😍😍 呢個真係幾有特色!腸粉包住炸兩同鮮蝦,一次過滿足晒三個願望!🥳炸兩炸得夠脆,鮮蝦又夠彈牙,口感好豐富。不過食嘅時候要小心啲,唔係好易散開!
招牌胡椒濃雞湯灌湯餃 😍😍😍 呢個真係必試!雞湯夠濃郁,胡椒味好香,飲落去暖笠笠,好舒服。😌灌湯餃入面嘅餡料都好足料,皮薄餡靚,好好味!不過要小心燙口啊! 金磚豆腐 😍😍😍 豆腐炸得外脆內軟,點埋個醬汁,好好味!😋不過我覺得可以再香口啲,如果可以加啲蒜蓉就perfect池!
總括嚟講,呢間餐廳嘅點心都幾有水準,味道唔錯,擺盤又靚,啱晒我哋呢啲美食攝影愛好者。📸而且環境舒適,唔限時,可以慢慢傾偈,真係一個gathering嘅好地方!下次節慶過節,公司包場都可以考慮下呢度。最正嘅係,佢哋仲係星級婚宴場地添!🤩 另外,佢哋嘅紅燒王子乳鴿+清蒸龍躉斑仔蒜蓉粉絲蒸元貝+脆皮炸子雞係特惠孖寶,兩個餸只係$198,真係抵到爛!👍🏻 仲有招牌白胡椒焗蟹飯,遠年陳皮燒鵝伴陳村粉,紅燒煲仔翅乳鴿招牌白胡椒龍蝦,下次一定要試埋!😋
Like
Ratings