K.Monsters
Level 2
2015-02-17
1K views
Follow
同事Last Day,收工齊齊落老尖搵食,阿姐話打邊爐Farewell最好不過喎,咁緊係由得佢發板啦!一黎到阿姐即叫蕃茄蝴蝶腩湯底(做緊推介),睇黎阿姐好似係常客!隨後侍應拎個鍋黎,上菜好快手!先黎個前菜-涼拌木耳 醒醒胃,食完前菜,煲湯就滾啦!餸菜都陸續黎到,OK!準備開餐啦!
火鍋食材方面堅係同坊間既有D唔同,唔同在 喜喜 喜歡加點創新,釀D配料入食物到。例如招牌「老友鬼鬼」係不容錯過!因為油炸鬼釀入彈牙的蝦膠,口感層次豐富!能夠索滿湯汁,非常美味!老實講,(大鄉里)第一次打邊爐落油炸鬼,個人認為好食過響鈴!
另外,有樣野令我好疑或,就係山根釀左配料又點樣保持脹卜卜呢?BTW係好食既,心想同師父講聲:你好野,咁都比你做到! 而呢個金茹肥牛卷加入泡菜,聽落幾有新鮮感,卷得好實又唔會散收收,但食落唔係好覺有泡菜
食食下覺得冷氣好似唔係好夠,之後叫左渣柚子蜜黎降溫,柚子香唔太甜,不過個人提議有枝攪攪棒比大家撈下,咁就可以食到沈底既柚子皮。
最後,令人驚喜既絕對係自家製xo醬帶子餃,名副其實既皮薄餡靚,食落去成隻帶子係入面,好有中獎Feel!xo醬調味也出色!非常滿意!
整體來講,食材新鮮創新,款式又多。手打丸好爽口;牛頸脊肥瘦適中,肉質鬆化;蠔肥美大滿足;栗米清甜我鍾意;仲有仲有,烏冬係急凍果隻,即幼滑又煙韌!讚!

Ratings