2019-07-14 549 views
藍象餐廳在泰國係出名的米芝連餐廳, 成日去泰國既我都冇去食過, 依家就先試下香港分店餐廳環境比較黑暗, 我坐的位置上面係冇燈, 睇MENU 都有點困難服務方面, 唔係話非常好, 但我又唔覺好似有D食評咁講到咁差, 隔離枱個外國人仲讚女侍應英文好2個人叫左6樣野:皇家宮殿蒸餃子, 蒸西米馬可配冬陰公泡沫: 冬陰公泡沫較辣, 有微微的冬陰公味, 中間是一粒麥X沙SIZE的西米仲有花生碎, 蒸餃子中間係D 加左冬陰味的肉碎, 呢2樣菜色都是有別於一般泰國菜, 感覺是創意菜色冬陰公配大蝦: even在泰國飲的冬陰公我都覺得有D咸, 呢個冇平時飲開的咁咸, 佢多左一個甜味, 我個人好喜歡呢個味, 湯碗下面有蠟燭保持湯的溫度, 慢慢飲都唔怕佢變凍辛咖哩煮蟹肉: 最讚係D蟹肉係拆哂肉, 食得開心又方便, 肉質都夠鮮, 咖哩汁用左青咖哩, 辣度適中, 曾經在泰國的超市買過一包藍象牌咖哩汁, 香港分店都能做到泰國口味油鬆餅: 叫個鬆餅係為左同D 咖哩一齊食芒果黑白糯米飯: 芒果係泰國芒果, 雖然冇菲律賓呂宋芒咁好食, 但都是很甜的, 同埋泰菜梗係用返泰國的食材, 糯米飯有少許硬, 再煮腍少少就更佳, 整

2個人叫左6樣野:

油鬆餅: 叫個鬆餅係為左同D 咖哩一齊食

芒果黑白糯米飯: 芒果係泰國芒果, 雖然冇菲律賓呂宋芒咁好食, 但都是很甜的, 同埋泰菜梗係用返泰國的食材, 糯米飯有少許硬, 再煮腍少少就更佳, 整體黎講同在泰國食的味道都好接近
$330 (Dinner)