2022-05-18
🇭🇰Hong KongAverage expense: $500-600+📍Address: Lamour, Tai Po大埔好罕見嘅高質法國菜,適合週年紀念/特別慶祝黎食一餐好嘅!由前文華東方酒店主廚精心設計菜式,非常精緻,每道菜式仿如藝術品。環境高級雅致,好有情調。呢間餐廳提供多款酒精飲品,估唔到連廿四味cocktail都有。前菜方面,日本時令生蠔🦪($288/6隻)相當飽滿,沾上檸檬汁更突顯生蠔嘅鮮甜味。好推介蒜片辣椒蟹肉扁意粉($178),意粉十分惹味,蟹肉份量十足。主食方面,我地點左傳統法式鵝肝牛柳($398),鵝肝入口即化,五成熟嘅牛排,多汁嫩滑,熟成程度岩岩好。另外,紐西蘭羊架($398)用炭火烤得好香,我哋特別中意佢嘅羊酥味,估唔到七成熟一樣汁多肉滑!
Average expense: $500-600+
📍Address: Lamour, Tai Po