2023-03-01
📍L'AMOUR (大埔)大埔太和路15號太和中心地下38號舖#eat5ting_大埔 #eat5ting_西餐最近係太和新開咗一間隱世法國菜 聽聞係由前文華東方主廚主理 所以就同朋友黎試下👭🏻果然真係好正 無論食物同環境 都美輪美奐 真係估唔到係新界區都有間咁出色嘅餐廳 所以好想推介俾大家🤤Set lunch: 前菜+是日餐湯+主食+是日甜品前菜:✔️波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍好推介呢款前菜🤤 鵝肝好香但又唔會滯👍🏻鍾意食鵝肝嘅朋友一定要試下✔️蝶豆花木魚清湯.鯛魚刺身清新開胃是日餐湯:✔️忌廉雜菜湯連餐湯嘅擺盤都好有心思😍 湯夠熱 忌廉味濃厚主菜:✔️傳統法式鵝肝牛柳/$480鵝肝外脆內軟 入面入口即溶🤤牛柳揀左medium 軟熟程度剛好 😚✔️法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯/$488龍蝦 帶子夠鮮味🥰薏米飯幾有咬口幾特別 感覺冇咁滯👍🏻✔️心太軟非常出色 外面鬆脆 入面流心醬好濃郁💗✔️美女與野獸+$48 紅色蓮蓉製成嘅玫瑰 入面包左粒朱古力 好打卡able嘅甜品日本和牛魚子醬多士 $318/3pc一次過有曬兩款魚子😍魚子滿到不得了 配埋香脆嘅多士 好正!原隻海膽雪糕 $298好驚艷‼️將海膽用分
大埔太和路15號太和中心地下38號舖
非常出色 外面鬆脆 入面流心醬好濃郁💗
✔️美女與野獸+$48
紅色蓮蓉製成嘅玫瑰 入面包左粒朱古力 好打卡able嘅甜品
日本和牛魚子醬多士 $318/3pc
一次過有曬兩款魚子😍魚子滿到不得了 配埋香脆嘅多士 好正!
原隻海膽雪糕 $298
好驚艷‼️將海膽用分子料理嘅方法做成雪糕非常特別🤤不單止好靚好適合打卡 味道都好特別好鮮甜!
Drinks:
✔️Dream (蘋果味cocktail) $133
✔️Pink lady (荔枝味cocktail) $118
整體而言 雖然價錢有點貴 但食物真係好出色🥰 擺盤配搭都非常用心😍 加上環境舒適優美 係慶祝同聚會嘅好地方!
好味指數👅:9/10
性價比💸:7/10