2011-01-21 9 views
因好友生日, 朋友早已訂枱, 無需等位, 室內暗暗, 座位闊落, 感覺可同朋友詳談的好地方, 但其實原來限時吃2小時~ 所以同主角坐低了, 就快快手剔野食, 都唔等所有朋友到齊~ HAHA~ 熟食先到~ 相中的有炸小福袋, 芝士年糕, 炸豬扒, 炸帶子, 章魚小丸子, 玉子, 鰻魚, 蔥吞拿魚軍艦, 其他熟食都不能盡錄~牛柳粒 - 韌韌地, 麻麻地~炸/燒雞軟骨 - 兩款都好香口~炸小福袋 - 細細個好精緻, 每個炸小福袋下都有蛋黃醬, 一啖一口, 好香口, 好好味~ 就係因細細粒, 唔知入面咩來, 入面係軟軟林林咁既~ 芝士年糕 - OH~ 好芝士啊~ 好濃郁芝士~ 正~ 但記緊一定要熱吃~ 章魚小丸子 - 其實都幾好味架~ 唔係太痴口果種~炸豬扒&炸帶子 - 就普普通通, 冇乜特別~燒玉子 - 又係普普通通, 其實即係平時SUSHI上面的玉子咁之嘛~鰻魚 - 其實都OK, 薄薄地, 都係平時SUSHI上面的鰻魚咁囉~蔥吞拿魚軍艦 - 呢個唔係熟食, 因朋友未到齊, 我同主角最很愛吃, 所以冇等齊人就叫左自己吃先~ 好好味啊~ 舊飯細細舊, 唔係令你太飽, D吞拿魚蓉好軟林, 正

熟食先到~
熟食
牛柳粒 - 韌韌地, 麻麻地~
炸/燒雞軟骨 - 兩款都好香口~

章魚小丸子 - 其實都幾好味架~ 唔係太痴口果種~
炸豬扒&炸帶子 - 就普普通通, 冇乜特別~
蔥吞拿魚軍艦 - 呢個唔係熟食, 因朋友未到齊, 我同主角最很愛吃, 所以冇等齊人就叫左自己吃先~ 好好味啊~ 舊飯細細舊, 唔係令你太飽, D吞拿魚蓉好軟林, 正~
第一轉刺身
一放落枱, 實在大家起哂身影相, 好吸引~ 好鮮~
三文魚&劍魚 - 好肥美~

螺&赤貝 - 好爽~

帶子 - 都好鮮, 不過切得太細太薄片, 比$1硬幣還要小, 我地幾個叠住幾片一齊吃先有口感~
甜蝦 - 都好鮮, 不過又係太幼~
油甘魚 - 印象唔太深, 唔記得咩味~
牛根煮
D牛根好林啊~ 味道有D似平時出面麵店, 炆牛根的味道, 味道好好
, 但好似唔太似日本燉牛根的味道~ HAHA~ 港式化了??
SUSHI
我只吃了希寧魚, 芥末八爪魚&石澗太卷
希寧魚壽司 - 太林, 唔夠爽, 吃希寧魚就係想少少爽爽地~
芥末八爪魚軍艦 - 紫菜脆, 飯細舊, 芥末八爪魚唔太攻鼻, 爽爽地, 好好味啊~

石澗太卷 - 本來咁大舊飯, 又唔太想吃, 但一吃, 原來好多料, 飯唔太多, 唔會令人太飽~
牛肉鍋
D牛肉又林又嫩, 底下D菜&洋蔥都吸哂味, 湯底雖不是SHABU SHABU味, 但其實都好味, 比SHABU SHABU咸D~

暫到呢一刻, 都仲係諗住第日會再來, 想帶其他朋友, 帶家人/老公來吃~
好澎湃的刺身~
第二ROUND刺身到, 全盤都好鯹~~~~~~~~~~~~~~

劍身刺身仲要好多根, 舊舊都有~

真係好唔明白, 點解第一ROUND可以咁肥美, 但第二ROUND, 會係咁鯹, 仲要全盤都好鯹, 到底是切枱有魚鯹味?? 把刀有魚鯹味?? 定係刺身本身唔新鮮?? 真係好失望~
蟹粥
有D似潮州粥感覺, 味淡淡的~

總括, 如果D食物, 好似第一ROUND 叫的, 我真係真心想再去, 真係想帶家人來吃~ 但如果係好似第二ROUND的刺身, 全盤都鯹, 我真係唔敢叫親朋好友來~ 所以我會明白點解有其他食評會真係彈得咁緊要, 有D又讚好好~
2011-01-19
Celebration