2023-02-04
最近喺中環康樂大廈Basehall 開咗嘅倆口小吃,掀起左話題,為港島人帶來小確幸,亦令我回想起自己某個星期六一早走入元朗排了差不多兩小時嘅小片段。.幸好當日同行三個人,我們輪流排隊吸到附近買嘢飲行下,時間先過得快少少🤭不過最崩潰嘅喺,當你排到下一個終於到你嘅時候,點知個職員係你面前劃左你諗咗好耐諗住order嘅蝦刈包……….無奈到不能形容。.所以當日最後order左:🔸菠蘿炸辣雞刈包 $46賣相已經好吸引,菠蘿炸雞同埋羽衣甘藍都好夾,菠蘿有燒過係加分嘅,另外個秘製辣醬先係精粹😍仲有加左酸果醬同有啲醋,所以成個味蕾都好豐富。 🔸傳統五花滷肉刈包 $42呢個絕對係芫荽控必叫嘅包🤣多到完全睇唔到啲滷肉,另外個包加咗柚子醬,酸酸地減左滷肉嘅油膩感。🔸台灣香腸刈包 $48唯一呢款台灣腸包,內有菜脯,仲有個蒜味醬係有啲奇怪嘅,或者唔係我杯茶!?隔咗一段時間,其實都有啲掛住,但如果排兩個鐘嚟講,好似有啲太耐了~睇下有無機會拜訪一下basehall 先~
所以當日最後order左:
🔸菠蘿炸辣雞刈包 $46