mj712
mj712
Level 4
2025-09-23
Follow
麻辣雞煲就食得多, 同朋友去左食依間新開既雞煲火鍋, 除左有得叫椰子雞煲之外, 佢地既脆皮雞煲都好出名, 我地無食過膽粗粗叫左個無花果脆皮雞煲試下

出去醬料區拎醬料, 醬料都有幾多選擇, 另外有2個Option醬料教學, 一種係椰子雞傳統醬料, 一種係鳳園特色醬料, 我平常最鍾意食過椰子雞都會用小金桔同沙姜去做醬料調味, 用黎點雞食令到味道提鮮又開胃! 依道有大量小金桔可以自己夾自己榨汁

無花果脆皮雞煲係連同7層雞件一齊上, 趁未落雞之前飲返啖湯, 味道都幾清甜, 脆皮雞分別分左第一層係雞翼同雞腳, 第二至六層係雞肉, 而第七層就係雞心、雞腎、雞肝同提燈, 店員解說話湯滾後落雞肉只需要灼6秒, 而雞翼同雞腳就灼30分鐘, 其他部位約要15分鐘以上, 雞肉食起黎比較有咬勁, 連埋雞皮咁食帶脆口感, 比較適合鍾意食煙韌雞肉質感既朋友

叫左個涼拌前菜撈汁香辣花甲, 估唔到個涼拌汁幾惹味, 蜆肉隻隻都肥肉飽滿, 完全無沙, 底層仲有海帶苖, 食落爽嫩順滑, 好味!

再叫左個咩都有既空中花園, 入面有肥牛、鹹蛋黃蝦丸、潮汕牛筋丸、粟米、冬瓜、南瓜、蟹柳、響鈴、生菜同娃娃菜, 整體食材正常發揮

一人叫左一杯凍檸茶, 仲要係大杯版, 其實係手打香水檸檬茶, 飲落幾清香, 非常解膩

整體味道都唔錯, 價錢都合理, 餐廳裝修精緻舒適, 服務員都幾友善, 如果喜歡打邊爐飲湯既朋友可以黎食下, 佢地本身個湯底的確整得幾清甜
Like
Ratings