2017-11-26 1269 views
今日約左兩個朋友食飯,他們都喜歡食海鮮,就提議食蒸氣海鮮火鍋。我地去左黃埔美食坊一間酒樓食,叫鳳城酒家,上網睇佢有個海鮮拼盤好似幾大份。7點幾8點,估唔到都幾多人食,不過見大部份人都係點小菜。我地點左個海鮮五層塔,一碟牛肉,再加個咸排骨瑤柱粥底。食之前可以整定個醬油碟,不過其實唔點醬先食到海鮮嘅鮮味。開蒸氣前,侍應會將啲米、排骨、白果、冬菇等等放入個鍋度,再放上蒸架,用蒸氣水去煮粥好快個海鮮五層塔就上啦!等水滾後就可以放上海鮮蒸d海鮮同個牛肉睇落都幾靚。以下喺我地蒸食物嘅次序:1. 龍蝦2. 扇貝3. 肉蟹4. 龍躉5. 牛肉6. 花甲餐牌有上面寫着每一種食物要蒸嘅時間,不過侍應都會幫你計時上食物。龍蝦好新鮮,已經斬好件食得好方便蒜蓉扇貝蒸得好入味。龍躉啖啖肉好正啊,有個朋友唔食魚所以我食咗好多。牛肉我個人好喜歡,除咗本身鍾意食牛外,呢碟牛肥瘦分布剛剛好,蒸牛肉更加保留到d牛味同牛脂肪。最後蒸花甲可以用來送粥,因為本身個花甲係用鹽水浸過,所以會係鹹鹹地。蒸晒所有野後可以食粥啦,每人都分到兩碗左右,因為唔係煲咗好耐,所以啲粥唔算好綿,但就夠味。最後仲有木瓜雪耳糖水送值得一讚係,侍應服務態

7點幾8點,估唔到都幾多人食,不過見大部份人都係點小菜。

我地點左個海鮮五層塔,一碟牛肉,再加個咸排骨瑤柱粥底。

食之前可以整定個醬油碟,不過其實唔點醬先食到海鮮嘅鮮味。

好快個海鮮五層塔就上啦!等水滾後就可以放上海鮮蒸

d海鮮同個牛肉睇落都幾靚。

以下喺我地蒸食物嘅次序:

1. 龍蝦
2. 扇貝
3. 肉蟹
4. 龍躉
5. 牛肉
6. 花甲

龍蝦好新鮮,已經斬好件食得好方便

最後仲有木瓜雪耳糖水

值得一讚係,侍應服務態度好好,經常幫我地換碟,又同我地講解每一種海鮮蒸煮嘅時間。
$245 (Dinner)